Nagyon sokba kerül a magyar gazdáknak az aszály: van, ahol már öntözik a búzát

agrarszektor.hu
A hónapok óta húzódó aszály nemcsak a termés mennyiségére, de a búza minőségére is komoly hatással van. Az Alföld több tábláján már öntöznek, ami a várható, 15 százalékos terméskieséssel együtt már komoly érvágás lehet a gazdálkodóknak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Magyarországot gyakorlatilag tavaly ősz óta sújtó aszályt érdemben nem enyhítette a napokban szórványosan hullott, néhány milliméteres csapadék, ezért a különösen száraz Alföld több pontján már öntözik a búzatáblákat - írja közleményében a Concordia Közraktár Zrt. Ez további nem várt költséget jelent, miközben a gabonatermelők nyereséges vagy veszteséges szezonja múlhat azon a 15 százalékon, amennyivel a búza és az árpa várható termésátlaga elmaradni látszik az elmúlt évek átlagától - mutatott rá a tényekre Major Andrea, a Concordia Közraktár Zrt. Gabona Control üzletágának vezetője. Elmondta: a gabonák zöldtömeg-fejlődése biztosan gyenge lesz, de ha a termés mennyisége nem is, minősége még lehet jó. A száraz, meleg időjárás kedvez a fehérje - sikér - beépülésének a gabonák, különösen a búza estében, míg a csapadékosabb idő inkább a keményítő beépülését segíti. Vagyis a csapadékosabb Dunántúlon nagyobb ezerszem-tömegű, de kisebb sikértartalmú búza terem, míg az idén különösen száraz Alföld inkább a magas minőségű, acélos búzának kedvez.

Halmos Gábor, a társaság vezérigazgatója hozzátette: a bizonytalan mennyiségi és minőségi kilátások miatt partnereik aggódva tekintenek a nyári szezonra. Ilyenkor felértékelődik a termés betárolása, raktározása, amivel ki lehet várni a szinte biztosan emelkedő tőzsdei és átvételi árakat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?