Holland vízió: nagyüzemi növénytermesztés minimális vegyszerhasználattal

agrarszektor.hu
A holland kormányzat célul tűzte ki, hogy az agrártermelést minél inkább "leválassza" a növényvédő szerekről, ehhez a fókuszt a természeti erőforrások kíméletesebb és okosabb használatára kell helyezni, amibe a növény génállománya is beleértendő. A cél a káros környezeti hatások minimalizálása a hozamok csökkenése nélkül.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Növényvédelmi Vízió 2030 névre hallgató holland program két alapelvre épül: innovatív nemesítési eljárásokra és a precíz/okos termesztéstechnológiára. Mindkettő az új költségvetési ciklus "forró pontja" az uniós agrárpolitikában, vagyis pénz is bőven jutna rá. "A peszticidekre szükség van a jó minőségű termékelőállításhoz, de a növényvédő szerektől való jelenlegi függésünk túlzás, ahogy a környezetre gyakorolt hatásuk is indokolatlanul nagy" - mondta a múlt héten Carola Schouten mezőgazdasági miniszter az euractiv.com információi szerint.

A növényvédelmi vízió  paradigmaváltást hoz a holland termelésben: mostantól jobban támaszkodnának a növények genetikai képességeire és a helyes termesztéstechnológia növénykondícionáló hatására. Ezek eredményeként csökkenni tud a kémiai anyagok felhasználása a növényvédelemben - magyarázta a miniszter.  “Ahol mégis szükséges bevetni egy peszticidet, ott a lehető legokosabb felhasználásra kell törekedni, hogy csökkenjen a környezeti kár és a szermaradék mennyisége a termékekben" - tette hozzá.

A növény genetikai háttere és a termelési körülmények együttesen jelentősen mérsékelhetik a peszticidfelhasználást.

A jó szerkezetű és pH-jú, lebontószervezetekben bővelkedő, tápanyaggal jól feltöltött talaj eleve jobb ellenálló képességet kölcsönöz a növénynek. Ezen felül a gazdáknak törekedniük kell rá, hogy segítsék a károkozók természetes ellenségeinek felszaporodását a biodiverzitás növelésével, illetve fokozzák ezek bevetését a növényházakban" - folytatta a miniszter a program ismertetésekor.

A hollandok pártolják az új növénynemesítési technikák (NPBT) terjedését is, mint amilyen a precíziós nemesítésként is ismertté vált génszerkesztési eljárás. A technika sokat segíthet a növények aszálytűrésének vagy a kártevőkkel szembeni rezisztenciájuk javításában.

A mutagenizissel "gyorsított evolúció" tavaly július óta tiltott génmódosítási eljárásnak számít Európában, de a génszerkesztés ügye körül még mindig lángol a vita.

Azok, akik ellenzik, leginkább attól tartanak, hogy a génszerkesztéssel a nagy nemesítőházak újabb lépést tennének a szabadalmaztatott, nagyon drágán hozzáférhető és a gazdák által nem szaporítható tenyészanyagok forgalmazása felé. Európa egészségügyi biztosa, Vytenis Andriukaitis ugyanakkor úgy véli, a génszerkesztés révén nem GMO jön létre, mivel a módosítot élőlény nem tartalmazza idegen faj DNS-ét, ezért inkább egy új szabályozásra lenne szükség ezen a technológiai területen.

Az okosabb termeléshez az inputanyagok minimalizálása is hozzátartozik, amit csak a precíziós technikák biztosítanak. A digitális eszközök segítségével jobban monitorozható az állomány és a talaj állapota, gyorsabban és pontosabban be lehet avatkozni vészhelyzetben. A peszticideket célzottan, kis mennyiségben lehet célba juttatni, ennek gépi-technikai hátterét is fejleszteni kell. A holland miniszter utalt rá, hogy az új Közös Agrárpolitika nagy rugalmasságot biztosít a tagállamoknak a támogatási célok meghatározásában. Ahogy Phil Hogan mezőgazdasági biztos korábban már utalt rá: a precíziós gazdálkodásra fordítható pénzügyi keret nagysága alapvetően a tagállam döntésétől függ a következő költségvetési ciklusban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?