Kevésbé fogytak a növényvédő szerek

agrarszektor.hu
A növényvédő szerek felhasznált volumene 2018-ban 11,2 százalékkal visszaesett 2017-hez képest, értékben pedig mintegy 8 százalékos csökkenés volt tapasztalható. Az aszályos évjárat visszafogta a gazdák költekező kedvét, különösen azután, hogy vetőmagra és műtrágyára tavaly lényegesen több pénzt kellett kiadniuk. Az egyéb kategóriába sorolható biostimulátorok forgalma viszont nő, és a kereslettel együtt az áruk is lendületesen emelkedik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A növényvédő szerek felhasználását éves szinten elsősorban az időjárás határozza meg, ezt követi a fertőzések, illetve kártevők várható kártétele. A gazdák egyre inkább arra törekszenek, hogy egyszerre többféle, hatásmechanizmusában is eltérő szert juttassanak ki. A peszticidek 2018. évi nettó árbevétele 99,8 milliárd forint volt, ami 8 százalékkal múlta alul a 2017. évi bevételt. A különböző hatásmechanizmusú szerek értékesítési árait vizsgálva megállapíthatjuk, hogy a gyomirtó szerek átlagára 2 százalékkal csökkent, a gombaölőké nem változott, a rovarölőké 7, míg az egyéb szerek (lombtrágyák, növénykondícionálók, biostimulátorok) ára 23 százalékkal emelkedett - áll az Agrárgazdasági Kutató Intézet statisztikai jelentésében.

Tavaly a legnagyobb mértékben a rovarölő szerek forgalmazott mennyisége (-20,2%) esett vissza az előző évhez képest, majd ezt követték az egyéb szerek (-14,6 %), a gyomirtók (-7,2%) és a gombaölők (-6,8%). Az egész éves növényvédőszer-forgalom 7,5 százalékát a talajfertőtlenítő szerek adták, a rovarölőknek pedig mintegy a felét.

A legnagyobb mértékben 2018-ban a gyomirtószerekre (33%) volt igény, ezt követi sorrendben az egyébszerek (32%), a gombaölő szerek (20%), valamint a rovarölő szerek (15%) forgalma. Az értékesített volumen alapján 2018-ban a tíz legnagyobb kereskedő az éves forgalom 83 százalékát lefedte. 2015 óta a top-5 cég sorrendje az értékesített mennyiség alapján nem változott.

Amennyiben a forgalmazás összértékét vesszük alapul, az arányok a következőképpen alakultak: herbicidek (46%), fungicidek (28%), inszekticidek (15%) és egyéb szerek (11%). A fenti adatok alapján megállapítható, hogy a peszticidek közül a gombaölők egységnyi ára volt a legnagyobb, míg az egyéb szereké a legalacsonyabb 2018-ban.

A külkereskedelmi forgalom alapján 2018-ban a növényvédőszer-import volumene 6,3 százalékkal növekedett, míg az exporté 2,3 százalékkal csökkent 2017-hez képest. A behozatali adatok az alábbiak szerint alakultak. Mint látható, értékben messze az első a partnereink között Németország, míg mennyiségben Franciaország kissé leelőzi.

A mezőgazdasági termékek termelői ára 2018-ban 2,7 százalékkal, a ráfordítás árszintje pedig 4,8 százalékkal emelkedett az előző évhez képest a KSH publikált adatai szerint. A növénytermesztési és kertészeti termékek termelői ára 5,8 százalékkal növekedett, míg az élő állatok és állati termékek ára 2,2 százalékkal csökkent. A mezőgazdasági inputok közül a növényvédő szerek ára 1,3 százalékkal volt magasabb a tárgyévben, mint 2017-ben. A műtrágyák költségei 3,7 százalékkal, a vetőmag ára 5,2 százalékkal emelkedett 2018-ban az előző évhez képest.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?