Ha így megy tovább, eltűnik a magyar hagyma

agrarszektor.hu
A vöröshagyma-típusok termőterülete az elmúlt években fokozatosan csökkent, a területalapú támogatások adatai szerint 2018-ban ugyanis mindössze 1470 hektáron termesztették a növényt. Magyarországon megoldható lenne a gazdaságos hagymatermesztés, a magyar vöröshagyma versenyképességének javításához azonban a hazai tárolókapacitás növelésére van szükség.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarország nagyon nagy hagymatermesztő volt a rendszerváltás előtt, utána azonban egy jelentős visszaesés történt, ami elsősorban az ország feldolgozóiparának megváltozása miatt következett be - mondta Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke az M1 aktuális csatornán. Az utóbbi években folyamatosan csökkent a hagymatermesztő területek mennyisége, most körülbelül 1500 hektár körül termelnek vöröshagymát illetve hagymaféléket a termesztők.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Magyarország nagyon híres volt a dughagymás, kétéves hagymatermelésről, mára már azonban egy egyéves hagymatermelés, valamint áttelelő hagymatermelés folyik, amivel körülbelül a kétharmadát tudjuk ellátni az ország szükségletének - hangsúlyozta az elnök. Ez évente 10-12 kilogramm, így a szükséglet körülbelül egyharmadát külföldről importáljuk. Magyarországon 2018-ban a 60-70 ezer tonna helyett olyan 40-45 ezer tonna hagyma termett, ennek eredményeként magas volt a termelői, és a fogyasztói ár is - tette hozzá.

Az elmúlt év első harmadában sok csapadék hullott, ami nem tett jót a hazai hagymatermesztésnek. A belvíz miatt a tervezettnél kisebb területen vethettek vörös- és fokhagymát a gazdák, ráadásul az átnedvesedett talajon a megszokottnál egy hónappal később tudták megkezdeni a munkálatokat. A vöröshagyma termelői átlagára az elmúlt években erősen ingadozott. 2012-ben alacsony volt, majd a következő négy esztendőben a termelők szempontjából nagyjából elfogadható volt az ár, de 2017-ben ismét visszaesett. 

Magyarországon 2000 óta a vöröshagyma termőterülete csaknem a felére zsugorodott. Egyes termelők szerint Magyarországon gazdaságosan lehetne hagymát termeszteni, az elmúlt 10-15 évben azonban nem volt meg a megfelelő tárolástechnika, értékesítés, illetve piacszerzés az országban. A magyar vöröshagyma versenyképességének javításához hosszabb ideig tárolható fajták termesztésére és a hazai tárolókapacitás növelésére is szükség van, hogy a vöröshagyma minősége a betakarítás után fél évvel is megfeleljen a piaci igényeknek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?