Tengeri csodafarmok: ilyen lesz a jövő mezőgazdasága?

agrarszektor.hu
Tengervízbe merülő, növénytermesztésre alkalmas farmok létesítését dolgozták ki brit kutatók. A különböző növények termesztése lebegő konténerekben történne, az ellenőrzött körülmények pedig lehetővé tennék, hogy egész évben folyamatos legyen a növénytermesztés. A tengervízi termesztéssel ugyanakkor az állandó hőmérséklet is könnyedén biztosítható a növények számára, a LED világítás pedig, amivel a szükséges fényt biztosítják, alkalmas lehet a tengervíz ivóvízzé alakítására is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kutatók szerint 2050-re a világ népessége meghaladhatja a kilenc milliárdot, a növekvő kereslet kielégítése érdekében pedig csaknem 70 százalékkal kell majd növekednie az élelmiszer-termelésnek. A klímaváltozás az egész világon egyre látványosabb, folyamatosan növekszik a tengerek vízszintje, egyre gyakrabbak az árvizek, aminek következtében a jövőben csökkenhetnek a gazdálkodásra alkalmas földterületek. A tengervizek áradása különösen a kis szigeteket és az alacsony fekvésű part menti régiókat veszélyezteti. 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Brit kutatók tengervízbe merülő farmok létesítésének koncepcióját dolgozták ki, ahol konténerekben történne a növények termesztése döntően a part menti területek közelében. A tengerben lebegő konténerek alul zártak, a tetejük pedig kupolával fedett. A tervek szerint a növényeket vagy hidroponikával termesztenék (ilyenkor a növények gyökerei nem a talajból nyerik a tápanyagokat, hanem úgynevezett tápfolyadékból), vagy pedig aeroponikával (itt a szabadon levő, levegőnek kitett gyökerek folyamatosan vagy rendszeresen részesülnek köd- vagy permetképzésen keresztüli tápfolyadék-ellátásban. A konténereket megfelelő hullámhosszúságú LED-ek világítják majd meg a lehető legkevesebb energia felhasználásával. Ugyanakkor a LED világítás után visszamaradt hő a napenergiával kombinálva alkalmas lehet a tengervizek sótalanítására is,amely így ivóvízzé alakítható.

A hagyományos növénytermesztéstől eltérően, a konténereken belüli ellenőrzött körülmények lehetővé teszik, hogy egész évben folyamatos legyen a növénytermesztés. A zárt farmokban ugyanakkor a különböző kártevők és növénybetegségek ellenőrzése is sokkal könnyebben megvalósítható. Mivel a farmok a tengervízben kerülnek kialakításra, így egész évben biztosítva van az állandó hőmérséklet a növények számára, ellentétben az üvegházakkal, ahol a hőmérséklet szabályozása drága és energiaigényes berendezésekkel történik. A tengervízben létesített farmok emellett az eróziótól is megvédhetik a part menti településeket.

2018 októberében a kutatók olyan terveket mutattak be, amelyek földalatti farmok kiépítéséről szólnak. A farmok létesítése használaton kivüli szén-, só- és aranybányák alagútjaiban történne például az Egyesült Királyságban és Kínában. A tengervízi és földalatti farmok ötletét továbbfejlesztve, a sivatagi területek földalatti részeit is vizsgálják most a kutatók.

NEKED AJÁNLJUK
Most dől el, mi GMO és mi nem az
Fenntarthatóság

Most dől el, mi GMO és mi nem az

Az EU-ban zajló vita az új géntechnológiák használatáról nyáron tovább folytatódott a Bizottság új tervezetével.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?