Argentína szárazságért fohászkodik

agrarszektor.hu
Miközben az északi félteke kiszáradt, a déli esőktől szenved. Argentínában azért drukkolnak a termelők, hogy minél kevesebb csúszással kerülhessen sor a szója elvetésére. A kilátások biztatóak, amit fokoz, hogy az USA és Kína közötti kereskedelmi háború új távlatokat nyitott a dél-amerikai országok előtt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Miközben Európát szárazság sújtotta, heves esőzések áztatták Argentína főbb mezőgazdasági területeit augusztus és szeptember folyamán. A nyomában érkező áradás 5-10 millió hektáron tarolta le vagy semmísítette meg részben a termést. A természeti csapásnak jelentősek a gazdasági következményei: 1,7 milliárd dolláros veszteséget könyvelhet el az ország, ami a GDP-jének 0,25 százalékát teszi ki. 

Mivel ott még csak most készülődnek a tavaszi kultúrák elvetésére, van némi remény arra, hogy ha megkésve is, de földbe kerülhet a szója, földimogyoró és napraforgó. Ha a körülmények nem romlanak, akkor nem változik lényegesen a szója termőterülete az országban, sőt, elemzők azt sem zárják ki, hogy növekedni fog. Argentínában ugyanis a szója egy kis költséggel és kockázattal vethető kultúrának számít, ezért sokak számára vonzóbb lehet, mint egy megkésve elvetett földimogyoró. Azonkívül számítani kell rá, hogy azok a gazdák is szójára váltanak, akiknél a heves esőzések gyakorlatilag megsemmisítették az őszi vetéseket.

Mindez annak tükrében is érdekes, hogy Kína - két év szünet után - ismét megnyitotta piacát az argentin szójaolaj előtt. 2015-ben a dél-amerikai ország még 539 ezer tonna szójaolajat exportált az ázsiai óriásnak 365 millió dollár értékben. Az argentin feldolgozóipar örömmel vette a hírt, amit minden bizonnyal az USA és Kína közötti kereskedelmi feszültségnek köszönhet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?