Kukorica: mégiscsak jó szezon lett!

Agrárszektor
Találomra hívtunk fel az ország különböző pontjain 300 és 2400 hektár közötti méretű gazdaságokat. A felmérés nem reprezentatív, de tanulságos. A legfontosabb megállapítás: augusztusban még senki sem gondolta, hogy a végén ilyen jó lesz a termés. A legtöbb gazdaságban a 2016-os csúcsokkal vetekszik az egy hektárról betakarított kukorica mennyisége. És ami a legfontosabb: általában szárítani sem kellett a szemeket. Persze van, akinek ez most éppenséggel rosszul jött. És nyilván vannak olyanok is, akiknek a földjeit elkerülte a nyár eleji, kulcsfontosságú esőzés.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ahol a hegyek "elszívják" a felhőket, édeskevés csapadék jutott idén a földekre. Ilyen Borsod megyében Emőd-Mezőcsát térsége is, ahol 300 hektár átlagában mindössze 45 mázsás hozamok születtek. A talajadottságok egyébként jók lennének, de ha nem esik az eső, nincs esély a jó termésre. A szokásos átlag itt 60-70 mázsa körül alakul. A gyenge eredmény oka egyértelműen a csapadékhiány. Azokon a területeken, amik kaptak egy kis esőt, a silókukorica gyönyörű lett. Mivel a megkérdezett gazdaságban a jószág az első, a szemes kukoricát sem adják el.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

Győr-Moson-Sopron megyében, Hegykő térségében is az állatoknak termelnek. Az itteni földek elég gyengék, 14-15 aranykoronásak, és idén kaptak egy 140 kilométer/órás szélvihart is. A silózni való kukorica viharos gyorsasággal veszítette el nedvesség-tartalmát, 15 százaléka túl is érett, mire elkezdték vágni. Mennyiségre és minőségre is közepes lett a végeredmény. Viszont a cirokterméssel elégedett volt a gzadaság vezetője: "A ciroknak fele annyi vízre van szüksége, mint a kukoricának, így jobban bírja az aszályos évjáratot. Hektáronként 25 tonnás hozamokat mérünk ebből a nem túl magas, inkább szemes hibridből. Amit tavaly vetettem, annak az energiatartalma közelítette a silókukoricáét, a fehérjetartalma pedig jobb is volt annál. Idén is hasonló  eredményben bízom. Sajnos sokan nem ismerik a cirokféléket, és emiatt vetőmagot szerezni is nehéz belőlük. A franciák jobban megbecsülik ezt a növényt" - vélekedik a termelő.

Míg a silókukoricában kárt tett a nyár végi az aszály, addig a szemes hibrideknek jót tett.

Az az állomány, amelyik megkapta a termésképzéshez szükséges nyár eleji esőket, jellemzően jól bírta az augusztusi viszontagságokat, és ha nem kapkodták el a betakarítását, a mostani száraz októberben jó eséllyel zörgősre száradt. Semmit nem kell a vízelvonásra költeni. Ez nagy könnyebbség, hiszen tonnánként és vízszázalékonként 700 forintot bukhat a szárításon a gazda. A 380-as FAO-számnál nagyobb, később érő kukoricáknál, illetve ott, ahol 20 millinél több eső esett szeptemberben, még így is előfordult, hogy 15-16 százalékos maradt a szemek víztartalma. Ez sem számít soknak.

Ötévente egyszer fordul elő, hogy nem a vizes terménnyel küszködünk.

Ezért általában jól jön a Hungrana nedves kukoricára adott ajánlata. Júniusban még nem gondoltam, hogy az ősz ilyen száraz lesz, úgyhogy gyakorlatilag a teljes termést eladtam nekik szűk 41 ezer forintos tonnánkénti áron. Most meg úgy hallom, 43 ezer forint felett van az ára. A 13,5 vízszázalékkal lehozott termés nálam ezért inkább szomorúságot okozott. Azért mégsem panaszkodom, így is jól keresünk idén ezen a kultúrán" - halljuk Fejér megyében. A gazdaságban ugyanis 8-9 tonnás hozamok születtek, igaz, idén csak 60 hektár átlagában. Más években 5-6 tonnánál nem szokott több teremni az itteni homokos talajon.

Még szárítani sem kell

Hajdú-Bihar megyében sem mindenhol jó a föld minősége. Magyarhomorog térségében például gyenge réti talajon gazdálkodnak. Viszont pusztán az, hogy az aszály a kritikus fejlődési fázist nem érintette, elég volt ahhoz, hogy 10 tonnás hozamot érjenek el. A víztartalom 14 alatti volt, úgyhogy dacára a 43 ezer forintos tonnánkénti árnak, ez a kultúra lesz a legjövedelmezőbb idén. Csongrád megyében is 10 tonnás hektáronkénti átlagok születtek 130 hektár átlagában. Igaz, a földek is 30 aranykoronásak Árpádhalom térségében:

Csak 2016 volt ehhez foghatóan jó szezon, de azt is messze felülmúljuk idén azzal, hogy egyetlen tonnát sem kellett szárítóba vinnünk.

13 százalékos víztartalommal tudtuk betakarítani a táblákat. Jól jön ez a megtakarítás, mert a piaci ár pillanatnyilag 42,5-44,5 ezer forint között van tonnánként. Mi majd csak jövő év elején értékesítjük a szemeskukoricát." Hasonlóképpen 10 tonnás termésről számolnak be 400 hektár átlagában egy Bács-Kiskun megyei gazdaságban. A földek itt is olyan jók, mint az előbb említett üzemben, és az eső is jókor áztatta a táblákat: 13-13,5 százalékos víztartalommal vágták a kukoricát Bácsalmáson, úgyhogy itt sem kell a terményt szárítani. "Sajnos egy hónapja lefelé mozdultak el az árak, de ez még változhat. Februárig nemigen értékesítünk"- hangzik el. Somogy megyében még ennél is jobb terméssel büszkélkedtek, holott itt általában a vadak is nagy vámszedők. Mosdós térségében 300 hektár átlagában 12 tonnát produkáltak, ami rendkívül jó eredmény.

Utoljára a 2016-os csúcsévben volt ennyi kukoricánk, egyébként ritkaság, ha átlépjük a 10 tonnát.

A szemek nedvessége 15,3 százalék lett, ezzel együtt örülünk a végeredménynek. Főként, hogy időben léptünk, és eladtuk a termést még akkor, amikor 46 500 forintot adtak egy tonnájáért" - számol be a megkérdezett gazdaság vezetője.

Világszinten hiány van, helyben viszont fölösleg

És hogy mit hozhat a világpiac?

Világszinten 1031-1074 millió tonna kukoricatermésre számítanak a mértékadó piacelemző vállalatok a 2018/2019. évi szezonban - áll az Agrárgazdasági Kutató Intézet piaci jelentésében, viszont a kukorca világszintű felhasználása elérheti a 1053-1113 millió tonnát, vagyis a tartalékok tovább apadhatnak. Szeptember végéig az USA-ban a 33,1 millió hektárra előirányzott terület 26 százalékáról tárolták be a termést. Itt az előző évihez hasonló, 371 millió tonna kibocsátást jeleznek az USDA szakértői. Oroszországban 9 százalékkal kisebb termésre van kilátás. A 12 millió tonnára várt mennyiségből 3,5 millió tonnát takarítottak be a gazdák október 2-ig. Ukrajnában ellenben óriási kukorica-boom várható: az összes termést 31 millió tonnára prognosztizálják, ami 27 százalékkal haladja meg a tavalyit. Az Európai Unióban 1,5 százalékkal csökkenhet idén a kibocsátás a Tallage francia piacelemző szerint. Egyszóval hazánkban és a közvetlen közelségünkben is bőséges lesz a kínálat, de nincs ok az aggodalomra. A magyar kukoricára itthon, Észak-Európában, sőt Kínában is akad vevő.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?