Messze még az Édenkert: 200 termálkút szolgálja a hajtatásos zöldségtermesztést

agrarszektor.hu
A 2013-ban megalkotott zöldség-gyümölcs ágazati stratégia szerint már több száz új termálvízzel fűtött növényháznak kellene üzemelnie az országban. A 2020-ra megálmodott céloktól még messze jár az ország. Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára pénteken, egy szakmai fórumon beszélt az elérendő számokról.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

 

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! A kétnapos Agrárszektor Konferencián egy profi, automatizált üvegház létesítésének történetével is megismerkedhet. Jöjjön el, és hallgassa meg veresegyházi Márkus Zsolt tapasztalatait november 29-én, Siófokon!

Növelni kellene a biztonságos, jó minőségű és időzített termékeket biztosító növényházi termelést. A belföldi ellátás bővítése és az export növelése a geotermális energia fokozottabb felhasználásával lenne biztosítható - mondta Farkas Sándor parlamenti államtitkár a Magyar Geotermális Egyesület (MGtE) által szervezett rendezvényen. Ahogy elmondta: már a zöldség-gyümölcs ágazati stratégia is rögzíti, de egyre nagyobb termelői igény is mutatkozik mintegy 

ezer hektárnyi új növényház létesítésére, amelynek egyharmada működhetne termál energiával.

Ezzel a termelés mintegy 230 ezer tonnával lenne növelhető, a hajtatás összes termése mintegy 630 ezer tonnára bővülhetne, ami a jelenlegi árakkal és javuló minőséggel számolva évente 45 milliárd forintos új érték előállítását, valamint 5 ezer ember foglalkoztatását tenné lehetővé - tette hozzá. Farkas Sándor. (A zöldség-gyümölcs stratégiát 2013-ban alkották, és 2020-ra kellene megvalósítani -  a szerk.)


Az államtitkár elmondta, hogy Európa kedvező geotermikus potenciállal rendelkező régiói közé tartozik Magyarország, ahol az első termálvizet használó hajtató kertészetek a 60-as években alakultak, és ekkor készült a legtöbb termálkút is. 2004-es adat szerint az országban akkor jelenlévő mintegy 1429 regisztrált termálkútból 192 üzemelő kút látott el növényházat, jelenleg ez a szám 200 felett van. A parlamenti államtitkár emlékeztetett, hogy a növényházi termesztés fejlesztésére a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési időszakban 104 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyből 23,3 milliárd forint jut a növényházak építésének támogatására.

A növényházak fejlesztésére irányuló támogatás keretében eddig 140 hektárnyi üveg- és fóliaház fejlesztésre nyújtottak be támogatási igényt.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a kertészeti ágazatok kibocsátása 2017-ben 343,2 milliárd forint volt. Tavaly mintegy 3400 hektáron folyt hajtatott zöldségtermesztés, a termőterület a becslések szerint idén 3600 hektárra növekedhet. Tavaly 400 ezer tonna hajtatott zöldséget takarítottak be, idén 450-460 ezer tonnára számítanak. Az európai piacon jelentős szerepet tölt be Magyarország hajtatott paprikatermesztése, amely 1550 hektáron folyik, abból idén 180 ezer tonna teremhet. A hajtatott paradicsom termesztőterülete 370 hektár, a termésmennyiség idén 130 ezer tonnát tehet ki.

A termálvíz kertészetben történő hasznosításának legnagyobb problémái közé sorolta az államtitkár az új kutak létesítésének, engedélyezésének, a használt termálvíz elhelyezésének és a vízkészletjárulék  kérdéseit. (Problémának bizonyult a benyújtott pályázatok másfél éves elbírálási ideje is, amit sok beruházni vágyó gazdaságvezető nem tudott kivárni, és inkább önerőből indított el egy kisebb volumenű fejlesztést - a szerk.)

(Forrás: AM Sajtóiroda)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?