Szőlősgazdák figyelem: ezer apró módosítás egyetlen jogszabályban

agrarszektor.hu
Az agrárminiszter 19/2018. (VII. 27.) AM rendelete egyik apropója az idei korai szüret lehetett, de fontos módosítások vannak benne a szőlő-szerkezetátalakítási tervek végrehajtásával kapcsolatban is. Találunk benne kitételt a mobilpalackozókról, a saját fogyasztási célra szánt borról és kötelező lepárlásról is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A rendelet már készül arra a helyzetre, hogy 2018-ban egyes szőlőfajták érése a rendkívüli időjárási viszonyok miatt sokkal gyorsabban következik be, ezért a szüret 2018. július 15-e és 31-e között megkezdődik. Erre az esetre a  szüret időpontjának 2018. augusztus 1-jét kell tekinteni (ugyanis ez az új borpiaci év első napja). A rendelet utal az 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletre, amely alapján a rendkívül kedvezőtlen időjárású években a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa kérelmére a miniszter engedélyezheti a szőlőmust, illetve a még erjedésben levő újbor alkoholtartalmának további 0,5 térfogatszázalékkal történő kiegészítését. A miniszter a kérelmet 15 napon belül elbírálja, és döntését közzéteszi a Hivatalos Értesítőben, valamint erről tájékoztatja az Európai Bizottságot is.

Két héttel hamarabb kezdődik a szüret

A borászati üzemek működésének engedélyezéséről is olvashatunk módosításokat. Definiálják benne például a mobilpalackozót, illetve felsorolják, hogy a borászati hatóság milyen tevékenységeket engedélyezhet. Természetesen a mobilpalackozókra is alkalmazni kell az élelmiszer-higiéniáról szóló 2004. április 29-i 852/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet előírásait. A rendelet lehetőséget ad arra, hogy a borászati üzemben saját fogyasztási célra félretett, adómentes bort is tároljon a borász. Ennek feltétele, hogy ezt egyértelműen jelölje a tárolóedényen, és a készlet fogyását nyilvántartsa. A jogszabály kiköti, hogy annak, aki személyesen és saját birtokán 1000 hektoliter vagy azt meghaladó mennyiségben állít elő bort, az 1000 hektolitert meghaladó részhez kapcsolódóan keletkező borseprőt kötelezően le kell párolnia/pároltatnia.  Az első lepárlást annak megkezdése előtt legalább 8 nappal írásban be kell jelenteni az illetékes borászati hatáskörben eljáró járási hivatal részére.

A szőlőültetvények szerkezetátalakításához  fűződő támogatással kapcsolatban a rendelet kifejti, hogy ez a tevékenység  magában foglalja az ültetést, továbbá a teljes körű támberendezés létesítését is. Ha a fajtaváltás átoltással történik, akkor a támberendezés létesítése választható tevékenység, de ha a támogatás igénylésekor mégis ezt vállalta a pályázó, akkor nem tekintenek el tőle. A tevékenységet egy vagy két borpiaci év alatt lehet megvalósítani. Ha két egymást követő borpiaci évben vállaltuk a teljesítést, akkor az első borpiaci évben csak az ültetésre, illetve átoltásra kerülhet sor. A második borpiaci évben kell megvalósítani a támberendezés létesítését, valamint az előző évben nem megeredt vagy elpusztult tövek pótlását.

Figyelem, az ültetvény áttelepítése csak akkor támogatható, ha az egyéni terv benyújtásakor a régi ültetvény kivágása még nem történt meg. Ezt az egyéni terv benyújtását követően a helyszínen ellenőrzik!

A kivágás költségei magukban foglalják a régi szőlőtőkék eltávolítását, elszállítását, valamint a támberendezés bontását és elszállítását az ültetés művelet megkezdése előtt. A jóváhagyott egyéni terv kizárólag egy alkalommal módosítható, és ezt be kell jelenteni a Kincstárnak. Nem kell bejelenteni a módosulást, ha az csak a sor- és tőtávolság 10%-nál kisebb mértékű változásával jár, és az eltérésből adódó hektáronkénti tőszámmódosulás nem eredményezi az egyéni tervben jóváhagyott hektáronkénti költségátalányt, valamint a pályázatban megcélzott pontjainkat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?