Aszálymonitoring: jövőre indul az új rendszer

agrarszektor.hu
Komplex vízhiány-előrejelző rendszert hozott létre az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). Az aszálymonitoring-rendszer - amely ingyenesen lesz elérhető - várhatóan 2019 tavaszán indul, de az élesítés előtt a következő hónapokban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai és a KITE Zrt. szakemberei is tesztelik majd.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Óriási az aszály kockázata a klímaváltozás miatt, mivel például 2015-ben mintegy 400 milliárd forint kár keletkezett a magyar mezőgazdaságban a vízhiány miatt - írja közleményében a NAK. Az OFV-nél ezért egy olyan aszálymonitoring-rendszert dolgoztak ki, amely időben jelzi a gazdálkodóknak, hogy vizet kell juttatni egy adott területre, mielőtt a növények szárazság okozta stresszhatást szenvednének.

Az OVF 2016-ban kezdte el kiépíteni a rendszert, akkor 16 megfigyelőállomást telepített a leginkább vízhiányos alföldi területekre, valamint az adatokat online is elérhetővé tette. 2017-ben további hat állomás került ki a földekre, és idén ezt újabb huszonnéggyel bővítik. A 2019-es öntözési idény kezdetére 40-150 állomásból álló hálózat jön létre, a cél pedig - az állomások számának folyamatos növelésével - az egész ország területére kiterjedő hálózat kialakítása mind a központi, mind a magán mérőállomásokat tekintve.

A már működő és a tervezett mérőállomások alapvetően a talajt illetve a növényzetet ért hatásokat mérik. A monitoringpontokon a meteorológiai alapparaméterek (csapadék, páratartalom, léghőmérséklet, relatív légnedvesség és levélfelület nedvesség) mellett hat szinten (10, 20, 30, 45, 60, 75 centiméter mélységben) történik naponta talajnedvesség- és hőmérsékletmérés. A szenzorok segítségével a talajnedvesség pontosan meghatározható, továbbá a beszivárgást akadályozó tényezők, mint például a fagyott talaj is azonosíthatók. A talaj alsó rétegeiben elhelyezett mérőeszközök a talajvízszint emelkedését is jelzik.

A következő hónapokban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai és a KITE Zrt. szakemberei folyamatosan tesztelik a rendszer szoftverének és adatbázisának használatát, így a gyakorlati tapasztalatok alapján a mezőgazdaság számára szükséges módosításokat is be tudják majd illeszteni a rendszer működésébe. Az aszálymonitoring-rendszer ingyen elérhető lesz majd internetes felületen, és akár tíz napos specifikus előrejelzést is nyújt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?