A használtgép-fan 900 hektáros gazdasága (videó)

Agrárszektor
Az agrárszektor.hu a hosszú hétvégét kihasználva a vidéket járta, de a gazdák is munkával ünnepelték május elsejét. Tiszaderzsen is javában zajlott a vetés, égett a telefon Urbán Zsombor kezében. Hol anyaghiány, hol géphiba akasztotta meg a munkát. A 900 hektáros gazdaságban mégsem éreztünk feszültséget. Higgadtan tette mindenki a dolgát. Úgy tűnt, az emberek is rá vannak szoktatva az önálló problémamegoldásra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tiszaderzs a Tisza-tó mellett fekszik, a talajok itt nem hagynak sok időt a nyugodt földmunkára. Ha megázik csúszós, ragadós lesz, aztán két nap alatt csonttá szárad. Urbán Zsombor számára ezért mindig nehéz a szezonindítás, a mostani bolond április egy csöppet sem zökkentette ki a szokásos munkamenetből. Két traktorán is van heveder a nedves talajállapothoz, és tél végén olykor beveti a nehéztárcsát is, másképp nem boldogul ezen a kemény földön. Mint bevallotta, megrögzött használtgép-vásárló. Az itteni földviszonyok bizonyára tehetnek róla, hogy sajnál rajtuk egy vadonatúj gépet kínozni. Az azonban tény, hogy folyik a permetező csőrendszere, egy másik traktor pedig generátorhibásnak tűnik. Zsombor azonban azt állítja, hogy a "fiúk" felkészültek az ilyen helyzetekre, gépből is van tartalék, a szakszerviz is gyorsan reagál. Tulajdonképpen higgadtan fogadja a hibákról beérkező híreket. Leleményesek lehetnek a gépesek: a hibridkukorica apasorvető-gépét 4-5 márka különböző elemeiből rakták össze.

Az Agroenergia Kft. összesen 900 hektáron gazdálkodik, kisebb részben családi tulajdonú, nagyobb részt bérelt földeken. A palettán a klasszikus szántóföldi növények szerepelnek: búza, napraforgó, a precíz munkát igénylő hibridkukorica, plusz lucerna és zöldugar az agrár-környezetgazdálkodásba bevitt földeken. Urbán Zsombor dinnyét tervez még az idén vetni pár hektáron. "A búzát korán vetem ősszel, hadd bokrosodjon, amit gyomirtással, műtrágyával is segítek. Tavasszal a fejtrágyázás után még kétszer kapnak a táblák folyékony nitrogént és mikroelemes lombtrágyát. Átlagban 6-7 tonnát tudok elérni sima fajtabúzából ezeken a vízállásos, helyenként szikes, heterogén földeken, de a jobb részeken sikerül a 10 tonna is" - avat be a gazda.

Urbán Zsombor egy fiatalos, alig 20 éves JD vetőgéppel

Idén szerencsés volt, hogy február végén a még fagyott talajra ki tudta szórni a műtrágyát, később a vizes földeken már nem boldogult volna. Ott jártunkkor éppen a napraforgót alapkezelték gyomirtóval, egy másik permetező a búzát lombtrágyázta, egy öreg, derékcsuklós Case iH Quadtrac pedig éppen kombinátorozott a napraforgóhoz - mert még mindig volt elvetetlen táblájuk ebből a kultúrából. Egy másik, 130 lóerős, hathengeres, 1995-ös évjáratú John Deere és egy nem sokkal fiatalabb 12-soros JD vetőgéppel eközben a szomszédos táblában már a vetéssel szorgoskodott. A gerendelyre szerelt KITE JET-tartályból folyékony mikroelemes startert és baktériumtrágyát injektált a sorra.

"Így persze gyakrabban meg kell állni töltögetni a tartályokat, de azért csak haladunk. Igazán hasznosnak azonban a zöldtrágyázást tartom, de már a repce vetése is jó hatással lenne a talajra. Csak nálam olyan sok a napraforgó, hogy folyton bajban vagyok a fehérpenésszel. Arra gondoltam, hogy megnövelem a repcesortávot 76 centire, és közé szórok egy gombaölő gombát, a Trichodermát" - vázolja terveit Zsombor. Ahogy mondja, a sikeresen kikelt növényektől már nem szeret megtagadni semmit: "Amint leveles a napraforgó, bórt, káliumot, foszfort is kap lombtrágyából, összesen háromszor. A gombaölőzésen viszont idén spórolhatok egy alkalmat, amilyen szárazság van…"

A tartálytöltésekhez türelem is kell

A tiszaderzsi gazda nem szokott szántani, inkább lazítás-párti. Ősszel a lazítón kívül a kultivátor, a nehéz- és rövidtárcsák, a simítós hengerek és a gyűrűshenger alkotják a talajművelő géppalettát. Tavasszal, a vetés előtt simítós borona és kombinátor készíti el a magágyat. A földjei most kissé gyomosnak tűnnek, de a vetést követően egy totális gyomirtóval megtisztítja a táblát. A technológiát azzal indokolja, hogy a Tisza-tó vidéke extrém kevés csapadékot kap a tenyészidényben, ezért a művelhetőre száradt földet újabb bolygatással nem szabad tovább szikkasztani.

És hogy mi az álma? Egy igazán nagy traktort szívesen vásárolna, például egy John Deere-t a 9000-es szériából. Ugyanakkor kistraktrokból is hiánya van, és a tárcsák, kultivátorok is folyamatosan kopnak. A nagy kombájnra gumihevedert szeretne, de mindennél fontosabb lenne az öntözés fejlesztése. Egy önjáró lineárrendszerben gondolkozik, mivel a mostani csévélődobos megoldás két emberét köti le (telepítés, gázolajhordás), az öntözés pedig lassú és taposási kárral jár. Egyébként a növények számára is a legkevésbé jó vízutánpótlási forma. Most nyert támogatást egy körforgó berendezésre, ami időlegesen enyhíti a gondjait. A termőhelyet jól jellemzi, hogy éppen ennyire fontos lenne egy árokásó is a belvíz elvezetésére. Urbán Zsombor másik fontos célja, hogy építhessen egy saját tárolót, ami most égetően hiányzik, így kiszolgáltatott a piacnak. Olyat szeretne, amelyik több fogadógarattal rendelkezik, hogy gördülékenyebb legyen a betakarítás. Pillanatnyilag maguk a gépek is a szabad ég alatt vészelik át a telet.

Persze nem megy minden egyszerre. Az automata kormányázásig öt évvel ezelőtt jutottak el. Elsősorban a talajművelésben használják ki a 20 centi pontosságú robotkormányt, de a nagy kombájn is képes hasonló precizitásra. A vetés pedig 2 centi pontosággal történik. "A technológiát sávművelésre tudnám még jól használni: ősszel a lazítás és az alaptrágyázás ugyanabban a nyomvonalban történne, majd tavasszal a vetéskor szintén ezekre a sávokra kormányoznánk vissza a traktort" - ismerteti a terveit a tiszaderzsi gazda. Majd ismét a csörgő telefon után nyúl. Úgy tűnik, a permetezőgép csöpögésére lesz végre valami megoldás...

Videóban is követhető a folyékony starteres, baktériumtrágyás napraforgóvetés:

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?