Már csak 10 nap maradt a téli fagykár bejentésére

agrarszektor.hu
Alapesetben a kár bekövetkezésének felfedezése és bejelentése között 15 nap telhet el, ha kárenyhítésre tart igényt a gazda. Vannak azonban csak később felfedezhető károsodások is, ilyen a téli fagykár.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Főszabály szerint a mezőgazdasági káreseményt, így például a téli fagykárt és a várható hozamcsökkenés mértékét a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésétől számított tizenöt napon belül kell bejelenteni. Lassan kialakuló károk esetén viszont, mint amilyen az aszály, belvíz, téli fagy vagy árvíz, a káresemény bekövetkezésének azt az időpontot kell tekinteni, amikor a termesztett növénykultúrán a károsodás első alkalommal észlelhetővé válik. A felhőszakadás, jégeső, vihar, tavaszi vagy őszi fagy viszont azonnal észlelhető károkat tud okozni, ezért a káresemény bekövetkezésének azt az időpontot kell tekinteni, amikor az időjárási jelenség az adott területen bekövetkezik.

 

A hozamcsökkenés mértékét azonban még ekkor sem lehet pontosan megbecsülni, ezért a kárenyhítő juttatást szabályozó 27/2014. (XI. 25.) FM rendelet lehetőséget ad arra, hogy legkésőbb az adott kultúra betakarítása előtt 10 nappal tegye meg bejentését a gazda. A téli fagyhatás felmérésére azonban legkésőbb április 15-ig ad türelmi időt a rendelet, az aszálykárokat pedig legkésőbb szeptember 30-ig már érzékelni és jelezni kell tudni.

Káreseménynek a 30 százalékot meghaladó hozamcsökkenést tekintik az adott kultúrában (és nem üzemi szinten). A 15 százaléknál nagyobb mértékű hozamérték-csökkenés már kompenzálásra jogosít.

A kárenyhítés mértéke legfeljebb a hozamérték-csökkenés 80 százalékáig terjedhet. Ezt az összeget csak azok kapják meg, akik a kárenyhítési hozzájárulást szeptember 15-ig megfizették, és rendelkeztek mezőgazdasági biztosítással is (ennek  díjához a most benyújtandó egységes kérelemben kérhetnek a gazdák támogatást). Biztosítás híján csak az említett kártérítés felét remélheti a gazda. A kárenyhítés iránti kérelmeket legkésőbb tárgyév november 30-ig lehet benyújtani.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?