Robotméhekkel rukkolt elő a Walmart

agrarszektor.hu
A világon minden harmadik falat élelmiszer a méhek áldásos tevékenységének köszönhető, ezért tömeges pusztulásuk komoly veszélyforrás a mezőgazdaság és a globális éléskamra szempontjából. A Walmart szenzorokkal és kamerákkal felszerelt robotméheket állítana hadrendbe a probléma orvoslására. A rovarok beporzó tevékenysége globálisan 265 milliárd euró gazdasági hasznot termel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az amerikai nagyvállalat szabadalma egy speciális "beporzó drón ". Az önállóan repülni képes kis robotméheket érzékelők és kamerák segítik a növény megtalálásában, és ugyanúgy képesek beporozni az adott növényt, mint az élő méhek. A cégnél az utóbbi időben megszaporodtak az agrár szabadalmak. A CB Insight tech piackutató platform szerint a közelmúltban a Walmart hat mezőgazdasági célú szabadalmat jelentett be, ezek között a növényi károk monitorázására alkalmas eszközöktől a permetező drónokig sokféle újdonság megtalálható.

Az önálló robotok bevonása a gazdálkodásba csökkentheti a költségeket és növelheti a mezőgazdaság hatékonyságát. A házi és a vadon élő méhek végzik a világon élő összes növényfaj 80 százalékénak beporzását, egyetlen méhcsalád 300 millió virágot poroz be naponta. Ezért is baj, hogy a méhek riasztó tempóban pusztulnak az egész világon a globális felmelegedés, az egyre gyakoribb aszályok, a monokultúrás gazdálkodás, a természetes élőhelyek eltűnése, vagy a túlzott vegyszerhasználat miatt. Normális esetben télen a méhcsalád 5-10 százaléka elpusztul, amit tavasszal a természetes szaporulat pótol. Az elmúlt telek során Európában a háziméh-családok mortalitása elérte a 20 százalékot.

A probléma mielőbbi megoldást sürget, így érthető, hogy nem a Walmart az első és egyetlen, aki ilyen robot megteremtésén fáradozik. A Harvard kutatói 2013-ban mutatták be RoboBees névre keresztelt méhméretű robotjukat, amely a debütálás idején csak akkor tudott repülni, ha áramforráshoz kapcsolták. Azóta megoldották ezt a hiányosságot, sőt ma már képes víz alá merülni, vízben úszni vagy felületekhez tapadni a RoboBees továbbfejlesztett változata. Bár a Harvard-méhek több trükköt is képesek végrehajtani, még mindig nem távirányíthatók. A Walmart szabadalmában leírt robotméhek viszont rendelkeznek ezzel a képességgel, valamint a pollen automatikus felismerésére is képesek. Ez azt jelenti, hogy a méhek akár már a közeljövőben bevethetővé válnak a termőföldeken, és nemcsak laborkörülmények között dolgozhatnak.

A Greenpeace számításai szerint a rovarbeporzás globálisan 265 milliárd euró gazdasági hasznot termel, ez az európai mezőgazdaságra vetítve évente 22 milliárd eurónyi érték. Csak Európában 4000 zöldségfajta léte függ a virágbeporzók munkájától, de a gyümölcsfáink nagy részének is van a megporzást végző rovarokra.

Íme, a Greenpeace kisfilmje a robotméhekről:

Tóth Krisztina

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06