Miért pont ez a kukorica kell nekem?

Agrárszektor
Nem kukoricázunk, bemutatjuk azokat a szempontokat, amelyek ma a vetőmagválasztásban lényegesek a termelő számára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A vetőmag is egy bizalmi termék, döntően a jó személyes kapcsolatok révén lehet eladni a termelőnek - állítja Szemerits Balázs, az RWA Magyarország Kft. vetőmag-technikusa. Fontos az ára is. Ebben a szegmensben is működnek a különféle kedvezmények, visszatérítések, extra szolgáltatások. Természetesen a termőképességre is kíváncsiak a gazdák. "Nagy a kereskedő felelőssége. Egy rossz területre nem való extra termőképességű kukorica, különben csalódni fog a vevő, ami nem érdekünk. Segítenünk kell őt, hogy az adott viszonyok közé a legjobb hibridet megtalálja" - vallja nemcsak Szemerits Balázs, de a többi vetőmag-forgalmazó is.

MTI Fotó: Oláh Tibor

Bírja a mostohább viszonyokat

Az agrárszektor.hu által megkérdezett kereskedők arra intenek, hogy egy intenzív hibridet csak nagy körültekintéssel szabad választani. "Akik jó területen gazdálkodnak, azoknak mi is a magas termőképességű hibridek vetését javasoljuk. Tudomásul kell azonban venni, hogy egyre gyakoribb a vegetációs időben fellépő csapadékhiány, ami felértékeli azokat a fajtákat, amelyek fő erőssége az átlag feletti stressztűrés és az ezzel járó termésbiztonság. Ma Magyarországon nem gazdaságos a takarmánykukorica öntözése, az optimálistól eltérő környezeti feltételek mellett pedig kérdéses, hogy mennyire képesek kibontakoztatni a képességeiket a csúcshibridek" - latolgat Balogh László, az Euralis képviseletében.

Jó évjáratokban a nemesítőházak kukoricái fej-fej mellett teljesítenek, nincsenek köztük kiugró különbségek. A kellemetlen meglepetések mindig akkor jönnek, amikor egy kicsit extrémebbé válnak a viszonyok. Ekkor mutatkozik meg igazán, hogy mennyire bírja a "deficites" viszonyokat a fajta. Ezért a nemesítők egyik legfontosabb célja a szárazság- és stressztűrő hibridek előállítása.

Egy érdekes piaci körülményre is rámutat Balogh László: "Egy jó év után könnyebben kísérleteznek új fajtákkal a termelők, egy rosszabb év után viszont konzervatívabban viselkednek. Tavaly az aszály miatt Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében az átlagtermés 5 t/ha körül alakult, ami lényegesen elmaradt az országos átlagtól. Emiatt ezekben a megyékben jelentősen csökken a kukorica vetésterülete, és nehezebb lesz új fajtákkal érvényesülni…"

Nyúlik a tenyészidő

"Kell a hat tonnás termésátlag ahhoz, hogy ne legyen ráfizetéses a termelés" - sommáz Réder Richárd a Lajtamagnál. Márpedig minél hosszabb a tenyészidő, annál több ideje van kinevelni a magot a növénynek, annál nagyobb a potenciális termőképessége. A másik oldalról az éghajlati korlátok határolják le a termelést. Borsod megyében FAO 350 körüli tenyészidővel érdemes dolgozni, míg Baranyában jöhet egy FAO 440-490-as érésidejű is.

Ám szinte mindegyik értékesítő úgy látja: határozott eltolódás van a magasabb FAO-számok felé, és ennek nemcsak az éghajlat melegedése az oka. "Én azt látom, hogy a 360-390-es FAO még mindig a legnagyobb éréscsoport, de a 400-as csoport is határozottan nő. Ebben biztosan közrejátszanak a feldolgozóipari igények, hiszen etanol- és izocukor-gyártásra nedvesen is átveszik a magot" - mutat rá Benkő András, az RAGT szakembere. Ez azt jelenti, hogy a termelők bátrabban belevághatnak egy később érő, a nedvességet lassabban leadó hibridbe is, a lényeg, hogy nagy hozamokra legyen képes.

Az idei szezonban már mintegy 2,7 millió tonna kukoricát fognak felfalni a gyárak, ami egy rossz évjáratban az országos termés fele.

A termés másik fele - jó évjáratban a kétharmada - azonban továbbra is koraibb érésű, gyors vízleadású hibrid. Hiszen ezek termesztésével elegendő idő jut a talajmunkák megfelelő minőségű elvégzéséhez egy őszi vetés előtt, emellett a termény szárítására is lényegesen kevesebbet kell költeni, mint a hosszabb tenyészidejű hibridek esetében - int Balogh László. 

Mi alapján választ a gazda?
- a felvásárló igénye
- termőképesség
- aszálytűrés, termésstabilitás
- személyes kapcsolat a vetőmag-értékesítővel
- ár, akció, visszatérítések, jutalmak
- a szomszéd kukoricája
- a területi fajtabemutatón látottak
- alternatív hasznosítási lehetőség (siló és szemes)
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?