100 milliárdot buktak el tavaly a gabonatermelők

agrarszektor.hu
Mintegy 100 milliárd forint bevételcsökkenést okozott a gazdálkodóknak, hogy 2 millió tonnával kevesebb gabona termett 2017-ben. Valószínűsíthető, hogy egyes termelőknek át kell tervezniük beruházásaikat a kisebb bevétel miatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tavaly mintegy 13 millió tonna gabona termett Magyarországon, és ez 2 millió tonnával kevesebb a 2016-os eredményeknél - mondta Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnökhelyettese az Agromashexpo agrárgépipari szakkiállításon. A jövedelemveszteség miatt szerinte elképzelhető, hogy a termelőknek újra kell gondolniuk az ez évre tervezett beruházásaikat, mivel nem lesz elég pénzük.

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a terméskiesés főként a takarmánykukoricánál következett be. A GOSZ a gabonaszektor teljes tavalyi bevételkiesését 100 milliárd forintra becsüli.

A múlt évben megtermelt gabonából - az 1 millió tonnás átmenőkészlettel együtt - a becslések szerint mintegy 6 millió tonna körüli mennyiséget lehet exportálni. Petőházi Tamás szerint a termelők elégedettek lennének azzal, ha az idén mintegy 15 millió tonna lenne a gabonatermés, az árak pedig elérnék a tonnánként 50 ezer forintot.

A múlt évi őszi vetések a GOSZ szerint most jó képet mutatnak, mivel sikerült idejében elvégezni a vetést. Így az idei kilátások kedvezők, de végleges véleményt csak a vegetáció elindulását követő állapot-felmérés után lehet majd mondani. Az eddigi enyhe tél okozhat gondokat a későbbiekben a termelőknek az áttelelt kártevők miatt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?