Mindenki bukott a búzán és a kukoricán, aki nem lépte túl az átlagot

agrarszektor.hu
Hosszú távon is egymillió hektár feletti lehet a búza és a kukorica hazai vetésterülete a szakértői prognózisok szerint, bár a piaci árviszonyok ma nem kedveznek a két növény termelésének. Az idén búzából és a kukoricából sem volt elég az átlagtermés ahhoz, hogy a gazdálkodók nyereséget érjenek el. Az árak mellett a legnagyobb problémát az aszály és az öntözött területek hiánya okozta. A termelők nagy része a búza és a kukorica helyett a jobban jövedelmező olajos növényekre tér át.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szélsőséges volt az idei év a hazai növénytermesztésben, és jövőben is hasonló helyzetre kell számítani - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a 2017-es siófoki Agrárszektor Konferencián.

A növénytermesztésben többek között az öntözés érdemi fejlesztésére lenne szükség az időjárási anomáliák miatt, mivel ma Magyarországon kevés az öntözött terület.

Vancsura József szerint a két legmeghatározóbb szántóföldi növény, a búza és a takarmánykukorica vetésterülete egymillió hektár feletti lehet hosszú távon is, bár most a feltételek nem igazán kedveznek e növények termelésének. Búzából mintegy 4,9 millió tonna volt az idei össztermés, ami összességében megegyezik a gazdák előzetes becslésével. A vetésterület viszont 2016-ban és az idén is egymillió hektár alatti volt. Ez azzal áll összefüggésben, hogy azok a termelők, akik átlagos mennyiséget takarítottak be, valószínűleg veszteséget szenvedtek az alacsonyabb árak miatt. Ahhoz, hogy a magyar búza újra versenyképes legyen, a legtöbb termelőnek hektáronként legalább 9-10 tonnás mennyiséget kellene elérnie - húzta alá Vancsura József.

Vancsura József

Kukoricát több mint egymillió hektáron termesztettek idén, bár olyan aggodalmak is elhangzottak, hogy a vetésterület egymillió hektár alá is csökkenhet. Az elnök szerint a kukoricánál is elmondható, hogy a fajtanemesítés olyan mértékű fejlődésnek indult az elmúlt öt évben, hogy ma már óriási mennyiségben jelennek meg a külföldi hibridek. A magyar kukorica ugyanakkor keresett külföldön, különösen a feldolgozóipar használja fel nagyobb mennyiségben.

Az őszi növények többségénél elmondható, hogy a betakarítások jól sikerültek, és a termésmennyiségek is megfelelőek voltak. A jövő évvel kapcsolatban elmondható, hogy káposztarepcéből közel 300 ezer hektár, őszi árpából 230 ezer hektár, őszi búzából pedig mintegy 970 ezer hektáros vetésterülettel kell majd számolni.

Az olajos növények - elsősorban a napraforgó - pozitívan zárták az idei évet. Repcét mintegy 300 ezer hektáron termesztenek, és a művelés legfontosabb elemévé a fajtaválasztás vált. Az olajos növények termesztése hosszú távon is jövedelmező lehet, így például a búzából származó profitkiesést e növényekkel kompenzálhatják a termelők.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?