Veszélyben a szőlők: mindenhová eljut a rettegett kabóca

agrarszektor.hu
Az ország legtöbb megyéjében megjelentek az amerikai szőlőkabóca kifejlett egyedei, amelyek a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazma fertőzést terjesztik. A kártevő ellen a többszöri védekezés lehet hatásos.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A rendkívül veszélyes fertőzés terjedése a kártevő rovar elleni védekezéssel akadályozható meg - hangsúlyozza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Ezért a Nébih felhívja az érintett gazdálkodók figyelmét a fertőzést terjesztő kártevő elleni többszöri védekezés fontosságára.

Az ország nagy részén ugyanis megjelentek az amerikai szőlőkabóca imágói. Mindez azért nagyon veszélyes, mert a kártevő egyedei fejlődésük bármely stádiumában - azaz egész életükben - fertőzőképesek és felelősek a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazma terjesztéséért.

A Nébih korábbi közlése szerint a kórokozó elleni harcban kiemelt jelentőségű a gondozatlan területek felszámolása. Aki nem teljesíti a jogszabályban előírt kötelezettségét, utólag köteles megtéríteni a közérdekű védekezés költségeit, és bírságot is kell fizetnie.

Az aranyszínű sárgaságot okozó grapevine flavescence dorée (FD) fitoplazma a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója. A fertőzés következtében a szőlőtőkék terméshozama 20-50 százalékkal csökkenhet; a beteg növények száma évente megtízszereződhet. A fertőzést Magyarországon először 2013 augusztusában Zala Megyében észlelték.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?