Hibázni nem lehet - Rögtön büntet a gyümölcsfa!

agrarszektor.hu
Jó almatermés várható idén, pedig fagy, csapadékhiány, légköri aszály és napégés is sújtotta már az ültetvényeket. A káros hatásokat azonban átgondolt védekezéssel csökkenteni lehetett. A gondos gazda arra is odafigyel, hogy jól ellássa makro-, mezo- és mikroelemekkel (káliummal, kalciummal, vassal, cinkkel, bórral) a növényeit, hiszen ezek hiányában rögtön apró, nem tetszetős küllemű terméssel "büntetnek" a fák. A nyár elején már a tárolási betegségek megelőzésére is érdemes odafigyelni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mezőgazdaság gépesítése, modern és hatékony eszközökkel felszerelése a szakképzett munkaerő hiányával még fontosabbá vált - emelte ki megnyitójában Pintér István, az Agroker Holding Zrt. vezérigazgatója az Agrokerti Party rendezvényen ahol idén a gyümölcsültetvények tápanyag-utánpótlása, a növényápolás és a növényvédelem gépesítése állt a középpontban. A korszerű növényvédő szerek, termésfokozó anyagok pedig ma már nemcsak a magas termésmennyiségről gondoskodnak, de a megfelelő minőséget is biztosítják az élelmiszerek számára.

Jó almatermésre számít idén Deme János, a Malagrow Kft. szaktanácsadója. Voltak ugyan kemény fagyok, ám ezek hatását átgondolt védekezéssel csökkenteni lehetett. Gondot jelenthet viszont a kalciumhiány, a nem megfelelő gyümölcsszíneződés, valamint az extrém UV-periódusok okozta napégés.

 

A szolnoki cég háromféle termékcsoportot javasol a felsorolt problémák orvoslására, a minőség javítására. Kalciumhiányra egy nitrogénmentes szert, amely megőrzi a gyümölcshús szilárdságát. A színeződés javítására egy természetes éréssegítő terméket, ez ráadásul a cukortartalmat is növeli az almában. A napégés megelőzésére pedig egy könnyen oldható szert , amely homogén fedőréteget képez a termésen, és a segítségével akár 4-5 Celsius-fokkal alacsonyabb hőmérséklet mérhető a gyümölcs felszínén. Eső után az ezzel való kezelést azonban érdemes megismételni.

Az alma nyári növényvédelmi technológiáját ismertette Tóth Erzsébet, a Bayer Hungária Kft. szaktanácsadója. Előadásában egy új hatóanyag állt a középpontban, amely nemcsak a gombabetegségek ellen használható, de javítja a termés eltarthatóságát is, valamint zöldítő hatással rendelkezik. Folyamatos használatával (piros bimbós állapottól érésig) a lisztharmattal sújtott almafa akár már 10 nap után ismét egészséges, zöld leveleket hoz.

Tóth Erzsébet szerint már jóval a betakarítás előtt aktívvá válnak a tárolási betegségek kórokozói, de ez a hatóanyag az utóbbiak ellen is védi az almaültetvényeket. Az almamoly június végén Bács-Kiskun megyében már megkezdte a tojásrakást, vagyis a védekezést is meg kell ellene kezdeni legkésőbb a nyár közepén. Az optimáilis védekezést a levélre kijuttatható, tojásölő hatású szer jelentheti.

Fagy, csapadékhiány, légköri aszály és napégés egyaránt sújtotta idén az almaültetvényeket, vagyis a gyümölcsfáknak egyre szélesebb körű kihívásokkal kell megbirkózniuk - mondta előadásában Czikó Dénes, a Biolchim Hungary Kft. szaktanácsadója.

Szerinte a bór az a mikroelem, amely sohasem hiányozhat a növényből. Erőteljesebb virágzást eredményez, valamint ez felel a szövetek rugalmasságáért is, illetve növeli a cukortartalmat és az eltarthatóságot.

 

A káliumtartalmú lombtrágyák elősegítik a színeződést és a bogyóbeérlelést, a talajkondicionáló anyagok pedig javítja a talajszerkezetet, serkenti a gyökérképződést és növeli a stressztűrést. Napégés és hőstressz ellen szintén bórtartalmú szert javasolnak (cinkkel és mangánnal dúsítva). A bevonat rovareltérítő hatású is.

Almában használható lombtrágya technológiát ismertetett előadásában Tánczos László, a Jeli 2000 Kft. ügyvezetője. Az ő szerük növényi eredetű káliumot tartalmaz, így a fa gyorsabban képes felvenni, és jobban is hasznosul benne. A kálium emellett segíti a vas felvételét is, márpedig a vashiány - különösen nedves, hűvös időben - könnyen klorózishoz, a levelek sárgulásához vezethet, ezért érdemes megelőzni. A cink a gyökérnövekedést fokozza, hiányával tehát csökken a gyökéraktivitás, és ezáltal a tápanyagfelvétel is elégtelenné válik. A bór a rügydifferenciálódást, a virágszervek képződését segíti elő, míg a magnézium a fotoszintézis központi eleme, így ha nem jut belőle elég a növénynek, akkor apró terméssel "bünteti" a gazdát. A kalcium hiánya almában stipikesedést (héjbarnulást, tároláskori keserűfoltosságot) okozhat, ezért érdemes ezt is rendszeresen pótolni.

A biotechnológiai kutatással foglalkozó, gödöllői Fertechnik Kft. folyékony, illetve granulált állapotú talajjavító szereket mutatott be a rendezvényen. Ezekben olyan huminsavak találhatók, amelyek a biomassza bomlása során keletkeznek, vagyis természetes eredetűek, és segítséget nyújtanak a növénynek a tápanyag felszívódásában - ismertette a készítményeket Vladár Róbert szaktanácsadó. A talajra kijuttatható (tehát nem a növényre szórt) szerek a biogazdálkodásban is alkalmazhatók. Az előadásokat követően az Agroker bemutatta azokat az egyhektáros kísérleti táblákat is, ahol a bemutatkozó partnerek technológiáinak gyakorlati eredményeit szemrevételezhették a megjelentek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?