Növényvédelem: szerződéses és adatfeltöltési kötelezettség

agrarszektor.hu
A szerződési kötelezettség mellett adatfeltöltési kötelezettséget is előír egy most hatályba lépő törvénymódosítás a megfelelő növényvédelem érdekében. Az adatfeltöltésre május 31-ig van türelmi idő, de szankció azt követően sem lesz. Egy új uniós irányelv szerint felül kell vizsgálni a növényvédelmi gépeket is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egyes növényvédő szereket eddig is csak vényre lehetett felírni, de most a vényfelírás mögé szerződéskötési kötelezettséget tettek. A felhasználónak vállalnia kell, hogy egy évig az adott "növényorvos" látja el az adott területet. Így a gazdálkodónak lehetősége lesz arra, hogy rendszerként építse fel a növényvédelmi technológiát, és igénybe tudjon venni olyan növényvédelmi eljárásokat, amelyek nem feltétlenül növényvédő szer kijuttatását jelentik - mondta Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) növény-, erdő- és talajvédelmi elnökhelyettese csütörtökön az M1 aktuális csatornának.

Folyamatosan lépnek hatályba egy 2009-es uniós irányelv rendelkezései, amelyek az integrált növényvédelemre ösztönöznek. A növényvédelmi előírásokat betartva úgy kell megvédeni a növényeket, hogy a kémiai növényvédelem az utolsó legyen a sorban.

Az adatfeltöltési kötelezettség a növényvédelmi szakmérnökökre vonatkozik, az általuk irányított területek adatait kell feltölteniük. Erre azért van szükség, mert minden ellenőrzést kockázatbecslés alapján végeznek, és ahol megfelelő növényvédelmi szakember van a háttérben, kevésbé kell ellenőrizni. A május 31-i határidőig szeretnék elkészíteni azokat a módosításokat, amelyek megkönnyítik az adatfeltöltést - közölte Jordán László.

Az uniós irányelv rendelkezik a növényvédelmi gépek felülvizsgálatáról is. Azokat a nagy kapacitású permetezőgépeket kell felülvizsgáltatni, amelyeket az árutermelésben használnak. 2016. november 26-ig egy alkalommal minden gépre sort kell keríteni, a második felülvizsgálatra 2020-ig kerül sor, utána pedig háromévente lesz ilyen eljárás.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?