Előre megmondják, mennyibe kerülhet a meggy

agrarszektor.hu
Termés- és árprognózis rendszert hoz létre az ipari meggy piacán a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Azért van szükség az új rendszerre, mert az utóbbi időszakban a hazai piacon olyan nagy volt az áringadozás, hogy ahhoz az ágazati szereplők nem tudtak alkalmazkodni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kilónként 60-230 forint között ingadozott az ipari meggy ára a hazai piacon az utóbbi másfél évben, és ez olyan nagy áringadozást jelentett, hogy ahhoz a piaci szereplők nem tudtak alkalmazkodni - mondta az MTI-nek Ledó ferenc, a FritVeB elnöke. Ezért hoz létre termés- és árprognózis rendszert a szakmaközi szervezet és a NAK, hogy a piacon javítsa az átláthatóságot. Az új rendszer - amely a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából jött létre - április közepétől, a meggyfák virágzása után kezdi meg működését.

Az árprognózis lényege, hogy egy árcentrumból kiindulva bizonyos korrekciós tényezők -várható terméseredmények, meggybefőtt-készletek, exportmennyiség - felhasználásával előrevetítik a várható piaci viszonyokat. A magyar információk mellett másik két nagy európai termelő ország, Szerbia és Lengyelország adatait is be kívánják szerezni.

A prognosztizált ár kizárólag orientációs célokat szolgál majd - húzta alá Ledó Ferenc. Az új rendszerrel a spekulációt kívánják megelőzni - tette hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?