Minden adott egy sikeres idényhez - Bizakodik a dinnyepiac

agrarszektor.hu
Sikeres dinnyeszezont várnak a hazai termelők és a szakmai szervezetek. Az idei érési időszak akár augusztus huszadikáig is eltarthat és egyelőre közepes termésre, illetve két-három érési hullámra is számítanak.A fogyasztói trendekben is változást lehet megfigyelni: a vásárlók inkább a kisebb, maximum 4-6 kilogrammos dinnyéket keresik és egyre népszerűbb a sárga húsú görögdinnye.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Közepes dinnyetermésre, két-három érési hullámra és sikeres szezonra számítanak a hazai szakmai szervezetek, valamint a termelők - írja a vg.hu. Lédó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) elnöke szerint a szezon mindig a Dél-Magyarországon jellemző, fóliával takart, korai érésű dinnyékkel kezdődik. 

Tavaly ugyan az esőzések elvitték a dinnye második és harmadik érését, de idén egyelőre bizakodnak a termelők. A termésmennyiség megoszlása ugyan meglehetősen egyenetlen, mivel az ültetés idején - április közepén - alacsonyabb hőmérséklet uralkodott az országban. Emellett később, májusban egy második lehűlés is jött.  A helyzeten sokat segített az úgynevezett oltott dinnyék terjedése. 

Az oltott dinnyékről
Ezek olyan dinnyék, amelyeket egy másik tökfélére oltanak rá. Általában magasabb költségekkel jár termesztésük, ugyanakkor nagyobb a várható termésmennyiségük és ellenállóbbak az időjárás szélsőségeivel szemben. A környező országokban elterjedt a használatuk, de itthon is egyre népszerűbbek. 

Más trendek is megjelentek a dinnyepiacon - jelentette ki Ledó Ferenc. Így például a tradíciókat tiszteletben tartó vásárlói kör kivételével már Magyarországon is egyre többen keresik a kisebb, 4-6 kilogrammos dinnyéket, míg a nagyobb, 8-12 kilós dinnyéket már egyre nehezebb értékesíteni.

A mag nélküli dinnyefajták is terjednek annak ellenére, hogy ezek jelenleg 30-40 százalékkal drágábbak hagyományos társaiknál. Emellett a sárga húsú fajták is egyre népszerűbbek. 

Ledó Ferenc úgy véli, a termelőknek minimum 50-60 forintot kellene kapnia a dinnye kilójáért. Ezért a dinnye fogyasztói árának valahol 90 és 130 forint között kellene alakulnia, amely nagyjából megfelel a mostani árszintnek.

A termelők viszont tartanak attól, hogy később az árak zuhanhatnak. A 80 forint körüli fogyasztói ár - becslések szerint - 2-3 milliárd forinttal csökkenthetné az évente 15-16 milliárdos forgalmat bonyolító dinnyeágazat bevételét.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?