Termálvíz-használat: katasztrófát előzött meg a kormány

agrarszektor.hu
Kedvező helyzetet teremtettek a jogszabályi módosítások az AGRYA szerint.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Katasztrófával fenyegető helyzetet hárított el a kormány azzal, hogy január elsejével módosította a termálvíz használattal kapcsolatos jogszabályokat - szögezi le a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége - AGRYA. A jogszabály-változtatási munka három év után zárult le, és ezzel a szövetség szerint a mezőgazdászok, különösen a kertészek számára minden szempontból kedvező, de a környezeti fenntarthatóságot is támogató jogszabályok léptek hatályba.

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége - AGRYA 2011. tavaszától intenzíven foglalkozott a mezőgazdasági termálvíz használattal és annak gazdák számára hátrányos jogszabályi környezetének magváltoztatásával - derül ki a szövetség közleményéből. Még az előző kormányzat utolsó intézkedéseinek eredményeként 2012. decemberében gyakorlatilag megszűnt volna a mezőgazdasági célú termálvízhasználat. Ezt a katasztrófával fenyegető helyzetet hárította el a jelenlegi kormány a konfliktusoktól sem mentes jogszabály-módosítási munkával.

Példa nélküli változtatások

Az elmúlt év utolsó napján megjelent átfogó, a termálvíz használatra vonatkozó végrehajtási rendeleteket módosító jogszabály csomag olyan kedvező helyzetet teremtett a mezőgazdasági célú termálvíz használatban, amilyenre nem volt példa a rendszerváltás óta - állapítja meg az AGRYA. A módosítások ráadásul olyan megoldásokat, ösztönzőket tartalmaznak, amelyek a természeti állapot fenntartását és az okszerű erőforrás felhasználást támogatják.

A módosításokkal többek között rendezték a használt termálvíz elhelyezésre szolgáló felszíni létesítmények ("termáltavak") helyzetét, az azokban zajló víztisztítás során előtérbe kerülnek a természet közeli megoldások. Átalakították a kibocsátott termálvízben meglevő egyes anyagok határérték számítási rendszerét, mértékét. A határértékek elérésére rendelkezésre álló határidő 2015-ről 2027-re módosult. Ugyaneddig az időpontig kell várhatóan elérnie a víztesteknek az EU előírások szerinti jó állapotot.

Csökkentek a bírságok, járulékok

Felülvizsgálják a termálvíz használattal érintett Natura 2000 besorolású területeket érintő kötelezettségeket. Ezzel egyidejűleg csökkentek a bírságtételek és a gazdák által fizetendő úgynevezett vízkészlet járulék is.

Az új szabályozás a bányajáradék mértékének számításán keresztül ösztönzően hat a több lépcsős, a jelenleginél hatékonyabb termálvíz felhasználásra. Ez csökkentheti a kitermelt termálvíz mennyiségét.

Eddig keresztbe tettek a közigazgatási eljárásoknál

A jogszabályi módosítások előkészítését végző minisztériumi bizottságban az AGRYA munkatársai képviselték a mezőgazdasági célú termálvíz használókat, a gazdákat. A fiatal gazdák bíznak abban, hogy az új jogszabályok hatályba lépésével egyidejűleg - a termálvíz használatot is érintően - átalakuló vízügyi hatósági intézményrendszer döntéseivel is követi a jogszabályokkal kijelöl irányt. Az AGRYA szerint sajnálatos volt tapasztalni az elmúlt időszakban, hogy a jogszabály módosításokat a hatósági munkában, az egyedi döntéseknél a közigazgatás eljárás minden eszközével igyekeztek visszarendezni. A megújuló, átalakuló intézményi rendszerben lehetőség van a gondolkodás, a hozzáállás megújítására is.
Az új jogszabályi környezet, a 2014-2020 közötti időszak specializált EU támogatásaival együtt egyértelmű fejlődési pályát biztosíthat a magyar mezőgazdaság, elsősorban a hajtatásos kertészet fejlesztéséhez, a foglalkoztatás növeléséhez, a beruházásokhoz - véli az AGRYA.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03