Jövedelmet és hasznos időtöltést is jelent a kiskert

Jövedelmet és hasznos időtöltést is jelent a kiskert

agrarszektor.hu
Saját és családja örömére, hasznára nagyon sokan művelik kiskertjüket. A dísznövények mellett termelnek zöldséget, gyümölcsöt, kísérleteznek befőzéssel, savanyítással, lekvárkészítéssel. Mindezt láthatjuk itt is, a 4. Nemzetközi Kertbarát Kiállításon – köszöntötte a megnyitásra egybegyűlteket Feldman Zsolt Várpalotán.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

– fogalmazott Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Országosan több száz kertbarát körbe szerveződve, sok ezren kedvtelésből ültetnek, palántáznak, öntöznek és gondoskodnak a környezetüket szebbé tevő dísznövényekről és a saját, vagy akár a család élelmezését is biztosító zöldség és gyümölcstermésről. Sokan a megtermelt felesleget értékesítik, ezzel is segítve a családi kassza egyensúlyát. Ezekben a civil szervezetekben barátságok szövődnek, tapasztalatok cserélődnek, amelyeket a kezdő kertészkedőkkel is megosztanak.

Könnyebbség a kistermelőknek

Ennek eredményeként ma, egy kistermelő a saját maga által termelt zöldséget, gyümölcsöt, vagy az ebből készített lekvárt, savanyúságot, szörpöt a lakhelyén, vagy vásárokon, piacokon közvetlenül a fogyasztók számára - a korábbi bürokratikus gátak helyett - jelentős könnyítéssel tudja értékesíteni. Ez a jövedelemszerzési lehetőség a család számára komoly keresetkiegészítést jelenthet.

Kellenek a fiatalok is

 De vannak, akik csupán kedvtelésből, időtöltésből, saját fogyasztásra kertészkednek, tanítgatják gyermekeiket, unokáikat.  Sokszor halljuk – mondta az államtitkár, hogy a kertek művelése elsősorban az idősebb generációhoz kapcsolódik, amely tevékenységhez a fiatalabbak egyre kevésbé vonzódnak. Ezen szeretne változtatni többek között az elmúlt években új erőre kapott iskolakert fejlesztési program.

Lelkes pedagógusok, iskolák, szülők teremtik meg a feltételeket ahhoz, hogy a gyerekek - akár városi körülmények között - megtapasztalhassák, hogyan kell palántázni, gondoskodni a növényről, hogy aztán élvezhessék annak hasznát. Megtanulják, a növények miként fejlődnek, mi kell ahhoz, hogy szépen virágozzanak, bőven teremjenek. Hozzászokjanak a kertészkedéshez és szeressék azt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?