Dermesztő fagy csap le az országra: így élhetik túl a növényeid a kemény mínuszokat

Dermesztő fagy csap le az országra: így élhetik túl a növényeid a kemény mínuszokat

agrarszektor.hu
Bár még csak most léptünk bele a tavaszba, hamarosan itt a nyár, ami azt jelenti, hogy finomabbnál finomabb, hűsítő gyümölcsöket nassolhatunk. A barackok kétségtelenül az egyik legnagyobb favoritnak számítanak - és persze nem csak a nyári hónapokban -, de az elmúlt években a termelők komoly akadályokba ütköztek. A tavaszi fagyok megkeserítik a gazdák életét, sokszor nem marad más, csak a bizakodás. Ám még ebben a nehéz helyzetből is van kiút, és vannak olyan praktikák, melyek segítségével "harcba" lehet szállni a kedvezőtlen időjárási körülmények ellen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországon az őszibarack az 1970-es években élte a fénykorát, az árutermelő ültetvények területe akkor 13 ezer hektár volt, ami azóta folyamatosan csökken, jelenleg alig több mint 3000. A tavalyi időjárás egyik legnagyobb vesztese nem volt más, mint a magyarok egyik kedvenc gyümölcse, a barack. Sajnos a legtöbb esetben arról számoltak be a gazdák, hogy a termés jelentős része kárba veszett, a maradék minősége pedig elmaradt a vártnál. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből kiderült, hogy az átlagoshoz képest 80 százalékkal kevesebb őszibarack termett tavaly a tavaszi fagyoknak köszönhetően. Már idén is megmutatkozott, hogy mennyire kiszámíthatatlan az időjárás, hiszen a tél nagyon enyhe volt, viszont amint beléptünk a tavaszba, beköszöntött a tél. Ebből is látszik, hogy most sem lesznek könnyű helyzetben a gazdák. Az enyhe február miatt idén ismét a vártnál korábban kezdődhet a gyümölcsfák fejlődése. Ha ez így marad, akkor a korai kajszibarack fajták már március közepére kivirágozhatnak.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Fagyvédelmi öntözés 

Erre a célra kifejlesztett berendezés a fagy beállta alatt vízzel való mikroszórófejes öntözés útján alkot jégpáncélt a gyümölcsfák körül. A jég szigetel, és megvédi az erősebb fagytól a növényeket. Ez azon a tényen alapszik, hogy a zöld növényi részek fagypontja a belül található oldott anyagok és sók hatására -1 és -3°C között van. A víz fagyáspontja 0°C, kristályosodása során pedig jelentős hő szabadul fel, mely képes a fagyáspont fölött tartani a növény hőmérsékletét. A hőfelszabaduláson túl a jég rossz hővezető, így ez is lassítja a légkör hűtő hatásának érvényesülését. Az egyik legkörnyezetkímélőbb és egyben a leghatékonyabb módszer: víztakarékos, nem okoz vízelöntést még tartós használat esetén sem az ültetvényben, továbbá a képződő jégréteg nem terheli túl az ágakat.

Tűz a földeken

Balatonvilágos közelében fekvő gyümölcsösben például jól bevált módszer volt, hogy tüzekkel melegítették a kajszibarackfákat a fagy ellen védekezve. Ha ezt választjuk, ügyeljünk a környezetünkre, és arra is, hogy a tűz ne terjedjen át máshová.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mulcsozzunk

Bár nagyobb területen nem egyszerű megoldani, de kisebb ültetvényeken, kertekben nagyszerűen működhet. Ahogyan az embereknek jól jön egy vastag pulcsi a hidegben, úgy a talajnak is szüksége van valamire, ami megvédi a hirtelen hőmérséklet-ingadozástól. Használhatunk szalmát, faforgácsot - fontos, hogy ez ne kezelt fából származzon - vagy éppen leveleket, a lényeg az, hogy megfelelő szigetelést biztosítson. Hagyjunk ki 2-5 centit a szár körül, hogy a talaj melege fel tudjon jutni. Bár ez az egyik legjobb megoldás a hideg elleni védekezésben, tartsuk szem előtt, hogyha elkezd melegedni az idő, akkor a nagy részét távolítsuk el a talajtakarónak. 

Adjunk "ruhát" a fáknak

Az alábbi pontot szintén kisebb területen lehet jól alkalmazni: az 1 és 4 év közötti fiatal fák sokkal érzékenyebbek a fagyra, ami akár teljesen el is pusztíthatja őket. A tavasszal fagynak kitett gyümölcsfák rügyei és virágai is károsodhatnak, így jelentősen kevesebb termést eredményezhetnek, sőt, az sem elképzelhetetlen, hogy egyáltalán nem lesz termés. A védelem érdekében tekerjük körbe a fák törzseit takarókkal, törülközőkkel, kartonokkal vagy rongyokkal. Kezdjük a tekerést a törzs aljától, figyeljünk arra, hogy a rétegek fedjék egymást. Mindezt addig ismételjük, amíg el nem érünk a legalacsonyabb ágakig. A körbetekert anyagot rögzíthetjük zsineggel vagy lényegében bármivel, ami állja az időjárás körülményeit. Ha a hőmérséklet hosszabb ideig fagypont körül alakul, akkor egy műanyag fóliát is körbetekerhetünk az anyagokon.

EZ IS ÉRDEKELHET

Füstölés

Az egyik legismertebb fagyvédelmi módszer a füstölés, melyet klasszikusan nem égő, csak parázsló anyag - például szalmabála - begyújtásával idéznek elő. Ennek a trükknek az alapvető célja a kisugárzás csökkentése: füst előállításával akadályozzák meg a talaj- és növényfelszín erőteljes lehűlését. Ám ez is inkább kisebb területen hatékony.

Védekezzünk gyertyákkal

Persze nem a szép, illatos gyertyákra kell gondolni, hanem paraffingyertyákra. Hasonló elven működik, mint a füstölés, de nagyobb terület megvédésére alkalmas, azonban egy dologra nagyon fontos felhívni a figyelmet: a környezetkímélésre. Ugyanis, ez a módszer közel sem tartozik a környezetbarát megoldások közé. Az optimális szám 300 és 600 db között mozog hektáronként. Meg kell említeni azt is, hogy a fagyvédelmi praktikák közül a paraffingyertyák alkalmazása a legkörülményesebb, ez igényli a legnagyobb szervezettséget és a legtöbb munkaerőt is. Emellett bizonyos előkészületeket már jóval a védekezés előtt el kell végezni, és kiemelten fontos a begyújtás időpontja, folyamata és kivitelezési módja, valamint a leállítás időpontja is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?