Éjszakai kertészkedés: ezeket a munkákat nagyon sokan inkább este végzik el

Éjszakai kertészkedés: ezeket a munkákat nagyon sokan inkább este végzik el

agrarszektor.hu
Csodálatos dolog, ha saját, gondozott kerttel büszkélkedhetünk, ám a jó eredmény eléréséhez sok mindenre oda kell figyelni. A megfelelő gondozástól kezdve az ültetésen át, egészen a kártevők visszaszorításáig, mindenre gondolnunk kell. De mi van akkor, ha túlságosan elfoglaltak vagyunk napközben és nem jut időnk a kertünkkel törődni? Nem kell kétségbe esni, hiszen összegyűjtöttünk több olyan teendőt, amit nyugodtan elvégezhetünk este is munka után - így már nem kell azon aggódnunk, hogy mi lesz a sorsa a növényeinknek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az este nagyszerű alkalom a kikapcsolódásra, a kertben való aktív pihenés pedig több szempontból is jó. Produktívak lehetünk szórakozás közben és érdekes feladatokat végezhetünk el, melynek eredményeként gyönyörű helyet teremthetünk - amit aztán ültetésre, termesztésre is használhatunk. Sőt, kevesebb jobb dolog van annál, mint amikor a virágok között egy csésze finom kávét elfogyaszthatunk - írja a balconygardenweb.com. Az alábbi teendőket pedig este is nyugodtan elvégezhetjük:

EZ IS ÉRDEKELHET

1. Metszés

A megfelelő metszés elősegíti a növények szépségének, alakjának és egészségének megőrzését, éppen ezért egy igen fontos művelet. Ami pedig ennél is jobb, hogy nem muszáj napközben, a legnagyobb napsütésben elvégezni, hiszen az esti nyugalom is tökéletes alkalom hozzá.

2. Locsolás

Meleg időjárás esetén a növényeknek fokozott gondozásra és öntözésre van szükségük, azonban nagyon nem mindegy, hogy mikor locsolunk. Tűző napsütésben például egyáltalán nem ajánlott, a legjobb, ha kora reggel vagy este ejtjük meg. Lehetőleg ne a leveleket öntözzük, hiszen, ha egy éjszakán át nedvesek a levelek, akkor a növény fogékonyabb lesz a betegségekre.

3. Trágyázás

Bár kora reggel a legjobb táplálni a növényeket, de szerencsére ez is egy olyan művelet, amit este is elvégezhetünk. 

4. Újratelepítés és ültetés

Ezekhez a munkálatokhoz aligha lehetne jobbat elképzelni a felhős, kissé hűvösebb időjárásnál. Éppen ezért, este, mikor már nincsen nagy hőség és nem süt annyira a nap, bátran nekikezdhetünk az ásásnak és az ültetésnek!

5. Permetezés

A növényvédő szerek használata is ideálisabb esti időszakban, már csak azért is, mert a beporzók, rovarok és a madarak sem annyira aktívak.

6. Töltsük fel a madáretetőt

A madarak korán reggel kezdik el keresni a táplálékukat. Ha este töltjük fel az etetőket, akkor reggel már ehetnek is a madarak, sőt, így akár folyamatosan élvezhetjük a szebbnél szebb madarak társaságát, hiszen napközben is visszatérhetnek az udvarba. 

EZ IS ÉRDEKELHET

7. Figyeljük a változásokat

Kora reggel is szemügyre vehetjük a kertünket, de akkor még túl sok gondolat keringhet a fejünkben, ezért érdemes este szemlét tartani. Így könnyebben észre fogjuk venni az esetleges változásokat, meg tudjuk nézni a hajtásokat, a termést, a talaj állapotát, a kértevőket és lényegében bármit. Ezáltal sokkal könnyebben ki tudjuk küszöbölni a felmerülő problémákat, valamint a kertünk egészséges, bőséges és gyönyörű lehet.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?