A 8 leggyakoribb hiba, amit a kertészek elkövetnek: ezek a bakik végzetesek lehetnek

A 8 leggyakoribb hiba, amit a kertészek elkövetnek: ezek a bakik végzetesek lehetnek

agrarszektor.hu
Mindenki gyönyörű és szépen rendezett kertről, ágyásról álmodozik, ám a dolgok nem mindig ilyen egyszerűek. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a hatalmas lelkesedés közben olyan hibát ejtünk kertészkedés közben, amely akár végzetes is lehet a növényeink számára. Összegyűjtöttük a 8 leggyakoribb bakit, amelyet nemcsak a kezdő, de a profi kertészek is simán elkövethetnek, egy kis odafigyeléssel azonban elkerülhetők, ráadásul a növények is biztosan meghálálják majd!

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kert, illetve emelt ágyás létrehozásakor számtalan dolgot figyelembe kell venni, ha ugyanis nem vagyunk elég körültekintőek, könnyen bukás lehet a kertészkedés vége. Most azonban nemcsak a hibákra hívjuk fel a figyelmet, hanem adunk néhány hasznos tippet is, amivel garantáltan szuper ágyásokat és kertet tudunk alkotni - írja a bhg.com. Élvezzük az elkészítését és a gondozását is, ez ugyanis mindennek az alapja, és ha szem előtt tartjuk és követjük a tanácsokat, akkor nagy baj már biztosan nem lehet!

1. A rossz hely kiválasztása

Sokszor már a legelején elkövetjük az egyik legnagyobb hibát, mégpedig azzal, hogy nem megfelelően választjuk ki az ágyás helyét. Fontos, hogy naponta legalább 6 óra napfény érje őket, és azt is figyelembe kell venni, hogy a környező fák ne árnyékolják be. Válasszunk viszonylag sík helyet, arra viszont vigyázzunk, hogy ne alacsonyan fekvő terület legyen - tehát például egy domb alján rossz ötlet létrehozni, hiszen más a hőmérséklet és az esővíz is összegyűlhet.

2. Elfeledkezünk a megfelelő vízforrásról

Elsőre az udvar hátsó része logikus és jó döntésnek tűnhet egy kert vagy egy ágyás elhelyezésére, egészen addig, amíg nem tudatosul bennünk, hogy a vízzel teli vödröket majd odáig kell elcipelnünk. Figyeljünk hát arra, hogy lehetőleg közel legyen a kültéri csaptelep, amihez a slagot is csatlakoztatni tudjuk. Ha van rá módunk, akkor egy öntözőrendszer lehet a lehető legjobb választás, hiszen így folyamatosan öntözhető a terület és még a pazarlás is minimálisra csökkenthető.

3. Rossz anyagokkal való építkezés

Ha saját magunk szeretnénk barkácsolni fából egy emelt ágyást, akkor tartós és hosszú élettartamúnak tűnhet a nyomással kezelt fa, ám jobb, ha elkerüljük! Ugyanis, különböző káros vegyi anyagok mosódhatnak bele a talajba, ami aztán később negatív hatással lehet a szép kis növényeinkre. A bomlásra hajlamos vagy már a kopás jeleit mutató fa használata szintén kerülendő, - ilyen például a raklap - mivel valószínűleg 1-2 éven belül újat kellene építenünk. A legjobb, ha tölgyet, vörösfát, cédrust vagy köveket és téglákat választunk, amikkel vegyszermentesen, mutatós és kiváló eredményeket érhetünk el.

4. Nem a legjobb talajt használjuk

A közhiedelemmel ellentétben nem minden talaj felel meg egy kert létrehozásához. A kerti talajt a már meglevő földi talajjal szokták összekeverni, hogy javítsák a tápanyag-összetételét és a textúrúját, ám ez nagy hiba. Ha az ágyásokban használják, akkor tömörödhetnek és gátolhatják a vízelvezetést. Használjunk zsákban kapható földet, amiket kifejezetten a megemelt ágyásokhoz terveztek, így a gyommagokat, a rovarokat és az esetleges betegségeket is elkerülhetjük.

5. Túl nagyok a magaságyak

Bár elsőre csábító lehet egy hatalmas ágyást létrehozni, ebben az esetben azonban jobb csínján bánni a méretekkel! A parcellának elég keskenynek kell lennie ahhoz, hogy legalább a felénél középre ültessünk, hogy aztán öntözni, gyomlálni és betakarítani is tudjunk. A legtöbb ember számára ideális, ha 1-1,5 méter széles az ágyás. Túl hosszú se legyen, hiszen a hosszadalmas, folyamatos fel-alá járkálástól sokan feszültté válhatnak.

6. Túl nagy növények választása

Ha az ültetéshez emelt ágyást választunk, akkor mindenképp vegyük figyelembe a növények méreteit és érettségeit is! Nézzünk egy példát: egyetlen cukkini növény akár 60 centi részt is elfoglalhat. Ha szűk hely áll rendelkezésünkre, akkor ültessünk inkább kisebb zöldségeket, válasszunk kisebb fajtákat és gyakoroljuk az egymás utáni ültetést.

7. A mulcs elhagyása

Attól még, hogy a kert nem a földön van, nem jelenti azt, hogy nem hajlamos a gyomokra. Ha egy réteg mulcsot adunk hozzá, akkor a gazokat is távolt tudjuk tartani. A talajtakarás segíthet megtartani a nedvességet is, így nem kell majd olyan gyakran öntöznünk sem. Sőt, még a termések is tisztábbak lehetnek, hiszen a talajtakaró megakadályozza, hogy az eső és az azzal járó kosz ráfröccsenhessen a növényeinkre.

8. Nem védjük eléggé a kertet

Egy emelt ágyás távol tudja tartani a nyulakat, a szarvasok számára viszont valószínűleg szemmagasába kerülnek a növények - bár nem sok embernek rohangálnak ezek az állatok a kertjében, jobb, ha azért ezekkel is tisztában vagyunk. Ha el szeretnénk őket rettenteni, akkor építhetünk kerítést a kert köré. A szag alapú riasztó is jó módszer lehet, amiket a talajra kell rászórni - ezt azonban folyamatosan alkalmazni kell. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?