Hortenzia kisokos: a hortenzia gondozása, ültetése, a hortenzia szaporítása hajtásról és magról, a kerti hortenzia metszése, bugás hortenzia

Hortenzia kisokos: a hortenzia gondozása, ültetése, a hortenzia szaporítása hajtásról és magról, a kerti hortenzia metszése, bugás hortenzia

agrarszektor.hu
Így történik a hortenzia szaporítása magról, a bugás hortenzia metszése tavasszal. A hortenzia metszése mikor javallott, hortenzia milyen földet szeret, mikor virágzik a hortenzia?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kertészkedés szerelmesei számára a hortenzia és a bugás hortenzia mindig az örök kedvencek egyikei lesznek, hiszen túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az egyik legszebb kerti növényről van szó, amit csak ültethetünk. Cikkünkben a hortenzia gondozása kapcsán osztunk meg hasznos tudnivalókat, hogy biztos sikerrel vághassunk neki ennek a nagyszerű virágos növénynek a termesztéséhez. Tudd meg, a hortenzia ültetése mikor esedékes, hogyan történjen a hortenzia szaporítása magról, illetve a hortenzia szaporítása hajtásról miért jó módszer! Eláruljuk, mikor virágzik a hortenzia és a hortenzia miért nem virágzik egyes esetekben!

A kerti hortenzia

A kerti hortenzia a hortenziafélék számos taggal bővelkedő családjának legismertebb tagja, elterjedt és népszerű kerti dísznövény, amelyet színpompás virágai miatt tartanak. A hortenzia Japánból származik, ahol már évszázadok óta ismert kerti növény volt, ám Európába csak az 1800-as években jutott el - az észak-európai országokban hamar népszerű lett, mára már számos, különféle virágú és növekedésű fajtáját ismerjük.

A kerti hortenzia 1-1,5 m magasságúra megnövő, lombhullató cserje, félgömb alakú virágait több kisebb virág alkotja, ebből sok meddő. A hortenzia virágai a fehér, a piros, a kék, a rózsaszín és a sárga színek bármilyen változatában előfordulnak: a virágok színét gyakran befolyásolja a növény kalcium- és nitrogénellátottsága. A hortenzia alapvetően kerti növény, ám egyes fajtáit szobanövényként is tarthatjuk, cserépben.

Hortenzia kisokos: a hortenzia gondozása, ültetése, a hortenzia szaporítása hajtásról és magról, a kerti hortenzia metszése, bugás hortenzia

Mikor virágzik a hortenzia?

A hortenzia sokak számára összekapcsolódik a májussal, ugyanis az elsőáldozásra hagyományosan nevelnek új hortenziákat, ám a kerti hortenzia a szabadban többnyire csak augusztustól nyílik. Vásárolhatunk olyan hortenziafajtákat is, amelyek kifejezetten őszi virágzásúak, illetve népszerűek azok a hortenziabokrok is, amelyeknek a levelei ősszel vörösesbarnára színeződnek, kifejezetten dekoratív bokrokat eredményezve.

A hortenzia gondozása: a hortenzia milyen földet szeret?

A hortenzia a tápanyagokban gazdag, jó vízvezető képességű, savanykás talajt kedveli. Az ültetőközeg befolyásolhatja a hortenzia színét: ha a talaj nagyon meszes, a kék hortenzia lila vagy rózsaszín színt ölthet, a káliumtól kékebb virágok jönnek létre, a fehér fajtákat pedig nem befolyásolják az ásványisók. A hortenzia nem szereti a száraz talajt és a túl erős napfényt, ezért félárnyékos helyre kell ültetnünk. Ha tűző napnak van kitéve, a virágok összezsugorodhatnak.

A hortenzia teleltetése

A hortenzia alapvetően fagytűrő cserje, ám a fiatal növényekre érdemes odafigyelni. Ha cserépben tartjuk, hűvös, de nem fényhiányos pincében teleltessük át, ha a hortenzia ki van ültetve, akkor pedig érdemes a töveket télire letakarni.

A hortenzia ültetése: a hortenzia ültetése mikor esedékes?

A frissen vásárolt hortenzia bármikor kiültethető a szabadba, ám a helyválasztásnál kísérjük figyelemmel a hortenzia fent leírt igényeit is! Ha a hortenzia átültetése a cél, érdemes kivárnunk a virágzás végét (augusztus, szeptember), így a növénynek decemberig lesz elég ideje, hogy meggyökeresedjen. Ha konténeres hortenziát vásároltunk, készítsük elő az ültetésre: helyezzük vízbe, hogy gyökerei jól megszívhassák magukat, az ültetésig pedig tartsuk árnyékos, szélvédett helyen. A sérült ágakat, leveleket távolítsuk el. Az ültetés során tartsuk észben, hogy a hortenziából nagy bokrok fejlődnek ki, éppen ezért helyezzük őket egymástól 3 méterre.

Hortenzia kisokos: a hortenzia gondozása, ültetése, a hortenzia szaporítása hajtásról és magról, a kerti hortenzia metszése, bugás hortenzia

Készítsünk ültetőgödröt, keverjük el a talajt egy kis tőzeges komposzttal, ugyanis a hortenzia a savanykás közeget szereti. Az ültetőgödrök legyenek nagyok, a belehelyezett növény gyökereit gomolyítsuk össze, majd betakarás után tövét locsoljuk meg bővízzel. Ügyeljünk rá, hogy a hortenzia gyökere jól be legyen takarva, a szára pedig a földfelszín fölött legyen. A gyökérzet takarásához használhatunk takaróanyagokat is, például komposztmulcsot, ami megakadályozza, hogy a talaj fölmelegedjen a hortenzia körül.

A kerti hortenzia metszése tavasszal

A kerti hortenzia metszése tavasszal, kora márciusban, vagy a tél végi enyhe időben történik. Az elvirágzott hortenzia félgömböket érdemes télire a növényen hagyni, hogy azok megvédjék az új rügyeket. Tavasszal metsszük le ezeket az elvirágzott szárakat az első életerős rügypárig. Az idős hortenzia bokrokra több figyelmet kell fordítani: a legidősebb vesszők közül tavasszal el kell távolítanunk 1-2 darabot, hogy teret adjunk a fiatalabb, erősebb virágzó vesszőknek.

Ha egy hortenzia nagyon gyengének vagy elhanyagoltnak tűnik, folyamodhatunk radikálisabb megoldásokhoz is: újítsuk meg az egész bokrot azzal, hogy az összes vesszőt tövig metsszük. Ha a hortenzia metszése eszerint történik, egy évig nélkülöznünk kell a hortenzia virágait, ám később a növény meghálálja majd. Ha tavaszi fagykár érte a növényt, akkor is metsszük vissza, illetve érdemes eltávolítanunk a szabálytalanul növő vesszőket is.

Hortenzia kisokos: a hortenzia gondozása, ültetése, a hortenzia szaporítása hajtásról és magról, a kerti hortenzia metszése, bugás hortenzia

A hortenzia szaporítása hajtásról (hortenzia dugványozás)

A hortenzia szaporítása hajtásról egyszerűbb, mint gondolnánk: a nyár elején/közepén vegyünk le az anyanövényről körülbelül 15 cm-es ceruzavastagságú hajtásokat, ezeknek távolítsuk el az alsó leveleit. A dugvány utolsó 1 centijét mártsuk gyökereztető hormonba, majd ültessük el laza szerkezetű ültetőközegbe. Hogy az új hortenzia gyökerei biztosan kifejlődjenek, locsoljuk meg a közeget jól, majd vonjuk be a növény cserepét nejlonzacskóval/fóliával úgy, hogy a levelek ne érintkezzenek azzal. Minden nap szellőztessük meg a hortenzia dugványokat és ügyeljünk arra is, hogy a hortenzia ültetőközeg folyamatosan nedves maradjon. Amikor beindult a dugvány levelesedése, eltávolíthatjuk a fóliát.

A kerti hortenzia szaporítása tőosztással

A hortenzia szaporítása tőosztással is történhet: ehhez ki kell ásnunk egy nagyobb, egészséges tövet és leválasztani róla az új hajtásokat. Egy hortenzia tövet egyszerre maximum háromfelé szedjünk, az új hajtásokat pedig ültessük el a fent leírtak szerint, kedvező ültetőközegbe.

A hortenzia szaporítása bujtással

A rugalmas, lehajló szárú cserjék bujtással is szaporíthatóak, ám ez egy kevésbé népszerű módja a hortenzia szaporításának. Ilyenkor a növény nyugalmi állapotában fogunk egy alsó vesszőt, és olyan mély árokba temetjük, hogy csak a felső 2-3, fejlettebb rügy látszódjon ki - ez a bujtás később meggyökeresedik, ha megfelelő a talaj víz- és tápanyagtartalma. Egy bujtásból egy darab új növényt lehet nevelni.

A hortenzia szaporítása magról: lehetséges?

A hortenzia szaporítása magról is történhet, ám ezt a módszert ritkán ajánljuk, ugyanis a magról szaporított hortenzia rengeteg időt és figyelmet igényel. Ha mégis szeretnénk megpróbálni, kora tavasszal ültessük el a hortenzia magjait tápanyagban gazdag, folyamatosan nedves ültetőközegbe, viszont arra is oda kell figyelnünk, hogy ne öntözzük túl, hiszen az végzetes lehet a növényre nézve. A magról szaporított hortenzia is hozhat szép bokrokat, ám számoljunk azzal is, hogy ezek a növények nem fognak az első évben virágokat bontani. Lehetőség szerint a kerti hortenzia szaporitása során válasszuk inkább a fent leírt módszerek valamelyikét.

Hortenzia kisokos: a hortenzia gondozása, ültetése, a hortenzia szaporítása hajtásról és magról, a kerti hortenzia metszése, bugás hortenzia

Bugás hortenzia: miben más a bugás hortenzia gondozása?

Habár a bugás hortenzia nem olyan elterjedt és népszerű, mint a kerti hortenzia, szépségében nem marad le mögötte. A bugás hortenzia szintúgy Japánból és Délkelet-Ázsiából származik, mint ismertebb rokona, a kerti hortenzia, ám bokrai még nagyobbra is megnőhetnek. A bugás hortenzia metszése, ültetése és gondozása megegyezik a kerti hortenzia kapcsán felmerült igényeknek és feladatoknak, hiszen alapvetően nagyon hasonló növényekről van szó, a fő eltérést a virág alakjában figyelhetjük meg.

Miért nem virágzik a hortenzia?

Időnként előfordulhat, hogy hiába adjuk meg a figyelmet növényünknek, a hortenzia nem virágzik ki. Ennek okát leginkább a hortenzia fajtájában keressük: egyes fajtáknak nem megfelelő a magyarországi éghajlat. Előfordulhat, hogy túl hideg a tél, amit a hortenzia idősebb, virágot hozó ágai nem bírnak ki, így elmaradhat a virágzás. A virágtalan hortenziát eredményezheti még az is, ha a talajban túl sok a nitrogén, a foszfor pedig elégtelen mennyiségű: ezesetben a növény a lombfejlesztésre koncentrál, a virágzás pedig gyér marad.

Képi és videós segédanyagok

A hortenzia szaporítása képekkel és videós segítséggel sokkal könnyebb, ugyanis, ha rajzokat, hanganyagot követünk, egyszerűbb lesz a hortenzia gondozása is. Ha nagyon bizonytalanok vagyunk és nem szeretnénk kárt tenni a növényben, érdemes egy hortenzia metszése video segítségével ráhangolódnunk a kertészeti munkákra, a gyakorlott növénytermesztők tanácsait követve.

A hortenzia ültetése és gondozása: kinek ajánljuk?

A hortenzia, ha jól gondozzuk, augusztusban a kert legszebb ékköve lehet: fiatalabb korában, főleg, ha mi ültettük, figyelemigényesebb, illetve a hortenzia metszése tavasszal is egy olyan feladat, amire nagy figyelmet kell fordítanunk. Javasoljuk, hogy ha teljesen kezdő kertészek vagyunk, ne a hortenzia legyen az első növényünk, de ha mégis próbálkozunk vele, a hortenzia szaporítása dugványozással történjen, mert úgy a legegyszerűbb.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?