Elárulta titkát a sztárkertész: ezzel a trükkel garantáltan sok paradicsomod lesz jövőre

Elárulta titkát a sztárkertész: ezzel a trükkel garantáltan sok paradicsomod lesz jövőre

agrarszektor.hu
Sok kertész elköveti azt a hibát, hogy habár megfelelően és kellő odafigyeléssel gondozza a paradicsomokat, a növény számára szükséges kalcium pótlásáról elfeledkezik. Ennek gyakran az a következménye, hogy még mielőtt leszedhetnék a terméseket, azok elrohadnak, így több hetes munkát dobhatnak a kukába. A Japánban élő Zsíros Deszka néven vloggerkedő magyar férfi egyik videójában arról beszélt, hogyan és mikor érdemes kalciumot juttatni a paradicsomok számára a talajba, és milyen filléres trükkel pótolható ez a tápanyag a legegyszerűbben. A vlogger egyébként többek között mezőgazdasággal, azon belül pedig zöldségtermesztéssel is foglalkozik a távoli országban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagyon sok kertész beleesik abba a hibába, hogy habár kellően odafigyel a paradicsomnövényekre, a kalcium pótlásáról megfeledkezik, ennek pedig súlyos következménye lehet. Ha ugyanis nem kap elegendő kalciumot a paradicsom, akkor még mielőtt leszedhetnénk a terméseket, elrohadnak a növényen. Ez nagyon bosszantó, hiszen azt gondolnánk, mindent megtettünk, gondosan felneveltük a növényeket, ám amikor már ehetnénk munkánk gyümölcsét, elpusztulnak. 

A rohadás oka legtöbb esetben a kalcium hiánya, a paradicsomnak ugyanis szüksége van kalciumra és kalcium-karbonátra, amelyet általában a talajból tud felvenni. A termések idő előtti rohadásának elkerülése érdekében annyit kell tennünk, hogy gondoskodunk ennek a tápanyagnak a pótlásáról. Erre kiváló megoldás lehet az összetört, összezúzott tojáshéj: szárítsuk ki a megmaradt héjakat, majd zúzzuk őket porrá. A kalciumot ősszel érdemes a talajba dolgozni, de az ültetést követően a növények szára köré is ajánlott porrá őrölt tojáshéjat hinteni. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?