Sárgul és szárad a muskátlid levele? Nem is gondolnád, mi áll a háttérben

Sárgul és szárad a muskátlid levele? Nem is gondolnád, mi áll a háttérben

agrarszektor.hu
A sok eső miatt a növényi betegségek is elszaporodtak a kertekben, így a muskátli egyik legnagyobb ellensége, a xanthomonas is megjelent. Ez a baktérium általában a leveleket fertőzi, amelyek emiatt elsárgulnak, és végül elhalnak, a muskátli pedig néhány nap alatt elveszítheti a teljes lombozatát. A védekezésnél a megelőzés a legfontosabb, így ha már a tüneteket észleljük, akkor azonnal törjük le a beteg leveleket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az esős időjárás, a vízpótlás mellett kedvezőtlen hatást is gyakorol a növényekre: felszaporodnak a növényi betegségek - írja Facebook-oldalán a Növénydoktor - növénygyógyítás. A muskátli több betegsége közül a xanthomonasos betegsége vált ki ilyen tüneteket a növényeken. Ez a baktérium leggyakrabban a leveleket fertőzi, azokon kezdetben vizenyős, majd gyorsan barnán elhaló 2-4 mm-es kör alakú foltokat okoz. A foltok körül sárgás elmosódott szegély látható, mint a többi baktériumos betegségeknél. Gyakori a fő-erek közötti (V alakú) levéllemez sárgulás, elhalás. Levélnyél fertőzése esetén az elsárgul, ami a levél elhalását okozza, és néhány nap alatt a muskátli elveszítheti a teljes lombozatát.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is.

A baktérium a virág szárát is megfertőzheti, azon kezdetben vizenyős hosszúkás foltokat idéz elő, azok megsötétednek, megfeketednek, megpuhulnak. A szár nem képes a talajból a vizet és tápanyagot a lombozatnak szállítani, a tő elhal. Hazánkban ritkán fordul elő több napos folyamatos eső, ami nyári meleggel párosul, de ilyenkor a virágládákban, cserepekben és a szabadba virágágyásokba ültetett muskátlinál is fellép a szárrothadás.

A kórokozó terjedéséhez vízcseppekre van szükség (öntözővíz is terjeszti), de ápolás során a vágóeszközökre tapadva is továbbvihető egyik növényről a másikra. Védekezésnél legfontosabb a megelőzés. A tünetes leveleket töréssel távolítsuk el a növényekről. Ha vágóeszközt használunk, folyamatosan fertőtlenítsük hipós vagy alkoholos oldatban. A növényeket megelőzésképpen réz tartalmú szerekkel permetezhetjük. Lakóhelyünk környékén virágládában nevelt növényeket - tartósan esős időszak kezdetén - lehetőség szerint helyezzük olyan helyre, ahol az eső nem éri. Az edények alatti vizet visszafogó tálcát, tányért ilyen időszakokban távolítsuk el, hogy biztosítva legyen a víz gyors akadálytalan kifolyása az edényből.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?