Itt az igazság a kullancsokról: ez minden magyar kutyatulajdonost érint

Itt az igazság a kullancsokról: ez minden magyar kutyatulajdonost érint

Tarjányi Lili
A kullancsok által terjesztett betegségekkel értelemszerűen az állatok ott fertőződhetnek meg leghamarabb, ahol sok parazitával találkozhatnak. Mivel az elmaradó hideg, száraz telek nem tizedelték az állományt, így a fentebb említett fajok sikerrel telelnek át és jó eséllyel szaporodnak. A kullancsok a magas páratartalmú, árnyékos helyeket kedvelik, így a bozótosokat, magas füves területeket. Azokat az ebeket, akik gyakran járnak ilyen áreákon, érdemes mindennap tüzetesen átvizsgálni, hiszen ha időben észleljük a kullancs jelenlétét, a gazdatest kisebb eséllyel fertőződhet meg. Leginkább a különféle munkakutyák, vadászkutyák és a tanyasi ebek vannak kitéve ennek a veszélynek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kullancsok a gazdatestre várakozva olyan testtartást vesznek fel, hiszen az első pár lábukat, melynek első ízében különleges érzékszerv található, felfelé mozgatják és így érzékelik más állatok szaganyagit, a kibocsátott szén-dioxidot, és minden számukra különösen fontos információt tartalmazó illatanyagot. Majd amikor számukra ideális melegvérű halad el előttük, rákapaszkodnak és a megfelelő helyen belefúrják magukat a bőrbe, majd a szívókájukkal egyben rögzítik is magukat. A befecskendezett nyáluk a különféle fertőzések mellett véralvadásgátló, gyulladáscsökkentő és értágító anyagokat juttat a szervezetbe. Mivel csípésük fájdalommentes, és a fentebb említett anyagok afféle érzéstelenítőként is hathatnak, így a vérszívás akár napokig is rejtve maradhat a gazda előtt. Mivel egy kullancsnak általában élete során legalább három alkalommal szüksége van vérszívásra, hogy egyik fejlődési stádiumból a másikba jusson, így a vérszívások alkalmával a kullancs szervezetébe kerülő egysejtűek, vírusok, baktériumok az ő testében folytatják a fejlődésüket és így juthatnak át egyik állatról a másikra.

EZ IS ÉRDEKELHET

Babeziózis

A megbetegedést egy, a kullancsok által terjesztett Babesia canis canis elnevezésű spórás egysejtű okozza, ami a kullancs vérszívásának során a nyállal kerül az állat szervezetébe, onnan a véráramba majd a vörösvértestekbe, hogy ott tovább szaporodjon. Az egészséges szervezet a kismértékű fertőzést képes kiszűrni, ugyanakkor a fertőzés a megfelelő kezelés hiányában akár végzetes kimenetelű is lehet. Leggyakrabban a kutya kullancs (Dermacentor reticulatus) sodorja veszélybe a kedvenceket.

A babeziózis esetében a problémát a legtöbb esetben az okozza, hogy a megmerevedett sejtfalú vörösvértestek elzárhatják a kapillárisokat és ezáltal hypoxia léphet fel. Az oxigén hiányos állapot pedig az állatok főbb szerveinek károsodásához vezet. Ezen felül a vérsejtek szétesnek és az azokból felszabaduló festékanyag tovább károsítja a vesét. Ez okozza a vöröses, véresnek hitt vizeletet is. Amellett, hogy a látvány meglehetősen ijesztő, a hemoglobin részecskéi eltömíthetik a vesecsatornákat, ami további komoly problémákat eredményezhet.

Általános kórkép a bágyadtság, étvágytalanság, és láz. A fertőzés előrehaladtával megjelenik a már fentebb említett elszíneződött vizelet, illetve a nyálkahártyák színe is megváltozik. Gyakran mozgásszervi problémák is felmerülnek, ez pedig az idegrendszeri károsodás jelei is lehetnek. A szem fehérjének besárgulása, az ínyek sápadtsága is árulkodó jele a fertőzésnek. Vérvizsgálattal a betegség egyértelműen kimutatható. Számos esetben vöröses gyulladások jelennek meg a bőrön, ami a szőr miatt talán csak a hason vehető észre. Ebben a fázisban az állat gyakorta már lábra sem tud állni, a vizelete pedig egészen a fekete színt is mutathatja. Hatalmas probléma továbbá az is, hogy ha az állat túléli a fertőzést, akkor sem alakul ki az immunitás, illetve gyógyulás után maradhatnak vissza szövődmények is. Mindennek az esélye csökkenthető, az állat folyamatos vizsgálatával, illetve az esetleges csípés utáni fokozott megfigyeléssel. Így, amennyiben megfertőződött, a komolyabb szövődmények még idejében megelőzhetők.

Vérzéses kullancsláz

Az utóbbi években Magyarországon is megjelent a barna kutyakullancs (Rhiphicephalus sanguineus). Ez a parazita a babeziózis mellett a vérzéses kullancslázat is terjeszti. A vérzéses kullancsláz, másnéven ehrlichiosis tünetei a következők lehetnek. Láz, orrfolyás, bágyadtság, megnagyobbodott nyirokcsomók, véraláfutások és csökkenő étvágy. A tünetek megjelenése hosszú ideig is eltarthat, de antibiotikumos kezeléssel kordában tartható.

Lyme-kór

Ezt a betegséget a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) nevű, kullancsok családjába tartozó faj hordozza. Ez az emberre és állatra egyaránt veszélyes fertőzés meglehetősen gyakori, ugyanakkor komoly problémát jóval ritkábban okoz a kutyáknál, mint az embernél. A betegség nem terjed emberről a kutyára, ahogyan fordítva sem. Az azonban közvetve hozzájárul az ember megbetegedéséhez, hogy a kutyák bundájukon hazaviszik az állatot, majd a gazdájukkal érintkezve átadhatják azt. A kullancsnak közel két napot kell a gazdatestben tartózkodnia, hogy átadja a Borrelia burgdorferi nevű baktériumot. A fertőzés a fiatal kutyák esetében jóval veszélyesebb, mint a felnőtteknél. A betegség magas lázzal kísért heveny ízületi gyulladást okoz. Ekkor sántaság léphet fel, amely néhány napos antibiotikumos kezelés hatására elmúlhat, de rendszerint később visszatér és a test bármely pontján jelentkezhet. Ebben a stádiumban az állat bágyadt, lázas, mozgásbeli problémái vannak és étvágytalan.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?