Tuti tippek levéltetvek ellen: ezek a házi praktikák tényleg működnek

Tuti tippek levéltetvek ellen: ezek a házi praktikák tényleg működnek

agrarszektor.hu
A levéltetű-probléma a legtöbb kertész számára sajnos nem ismeretlen, és ahány ház, annyi módszer létezik a kártevők ellen. Sokan esküsznek a kémiai vegyszerekre, sokan azonban inkább a természetes anyagokat választják. Mindegyik kategóriában találni hatékony megoldásokat, összegyűjtöttük, melyek azok a vegyszermentes praktikák, amelyeket bevethetünk kertünkben a levéltetvek ellen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ültessünk okosan és óvatosan

A levéltetvek elleni harcot már a növények ültetésekor elkezdhetjük, méghozzá azzal, ha odafigyelünk arra, mit, mi mellé teszünk a kertben - írja a balconygardenweb.com. A zöldségek mellé ültessünk például olyan növényeket, amelyek távol tartják a bosszantó kártevőket, de érdemes a kert több pontján is elhelyeznünk ilyen, a levéltetvek számára riasztó növényeket.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

Növények, amelyek távol tartják a levéltetveket

Ültessünk olyan növényeket, amelyeket nem kedvelnek a levéltetvek, ezáltal pedig távol maradnak a kertünktől. Ilyenek például a körömvirág, vagy a napraforgó, a zöldségek közül a fokhagyma, de érdemes a gyógynövényekkel is megpróbálkozni, mint  a menta, a levendula, vagy az oregánó.

Természetes permetszerek levéltetvek ellen

Ha már későn kapcsoltunk, és a levéltetvek bizony már ott vannak a kertünkben, akkor készíthetünk otthon természetes permetszereket is, amelyek egyik legfőbb előnye, hogy organikusak, és nagyon gyorsan összedobhatjuk őket. Azt azért ne felejtsük el, hogy ezek a permetszerek nem úgy működnek, mint a kémiai peszticidek, így valószínűleg gyakrabban kell használnunk őket a növényeken.

1. Használjunk fokhagymát

A fokhagyma nagyon hasznos növény a kártevők, így a levéltetvek ellen is. Készítsünk belőle oldatot, amihez szükségünk lesz 100 gramm zúzott fokhagymára, ezt tegyük 1 liter vízbe, majd hagyjuk állni 24 órán át. Másnap ezt az elegyet forraljuk körülbelül 20 percig, majd ha ezzel megvagyunk, és az oldat kihűlt, akkor töltsük bele a permetezőnkben, és már használhatjuk is.

2. Gyermekláncfűből is készülhet permetszer

A pongyola pitypang nem csak egy gyom, hiszen hasznos tulajdonságainak köszönhetően permetszer is készülhet belőle. 400 gramm levelet öntsünk le 10 liter vízzel, majd hagjyuk állni legalább 3 órán át. Ha ez megvan, töltsük az oldatot permetezőbe, és már be is vethetjük a levéltetvek ellen.

3. Ó te fantasztikus csalán

Készíthetünk permetszert csalánból is, ilyenkor azonban mindig húzzunk kesztyűt a levelek szedésekor, nehogy megcsípjen minket a növény. Szedjünk körülbelül 1 kilogramm csalánlevelet olyan növényről, amely nem virágzik, öntsük le 10 liter vízzel, majd hagyjuk állni 24 órán át. Ezt követően már használhatjuk is az oldatot hígítás nélkül a szükséges növényekre permetezve. Egy másik recept szerint öntsünk le 1 kilogramm csalánlevelet 2 liter vízzel, majd 2-3 hétig hagyjuk így állni, egészen addig, míg egy barnás oldatot nem kapunk. Ezt az oldatot hígítva használjuk, 1 rész keverékhez öntsünk 7 rész vizet, és már permetezhetünk is vele. 

Még több természetes módszer a levéltetvek ellen

1. Permetezzük le vízzel a levéltetvekkel teli növényeinket. Az erős sugarú víz ugyanis simán lemossa majd őket. 

2. Különböző illóolajokat - borsmenta és levendula - is bevethetünk a levéltetvek ellen. Habár elpusztítani nem pusztítják el őket, de biztosan távol tartják majd a kártevőket, ezért érdemes akár a permetszerünkbe is keverni néhány cseppet belőlük.

3. Csalogassuk oda a kertünkbe a levéltetvek természetes ellenségeit, mint a katicabogarak, vagy a sáskák. Ők elvégzik majd helyettünk a piszkos munkát. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03