Tuti tippek, nemcsak kezdőknek: így védekezz a hangyák ellen a lakásodban

Tuti tippek, nemcsak kezdőknek: így védekezz a hangyák ellen a lakásodban

agrarszektor.hu
A tavasz beköszöntével lassan a természet is újra ébredezni kezd, aminek sokan örülnek. Ám idővel megjelenhetnek olyan hívatlan vendégek is az otthonunkban, amik sok bosszúságot okozhatnak főleg a konyhánkban. Annak ellenére, hogy a hangyák szorgos, és hasznos állatok, nagy kellemetlenségeket tudnak okozni, ha megjelennek a lakásokban. Ha nem szeretnénk vegyszerek után nyúlni, akkor érdemes szem előtt tartani pár egyszerű praktikát, amivel környezetkímélő módon is távol lehet tartani a betolakodókat. Ugyanakkor nem mindenkinek van ideje arra, hogy saját maga űzze ki a nemkívánatos vendégeket a lakásból, de szerencsére ma már rengeteg olyan hazai vállalkozás is van, amelyekek rovarírtással foglalkoznak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a hangyák hasznos élőlények-e vagy sem. Ha pusztán csak a természetben betöltött szerepükről van szó, akkor igenis hasznos állatok, hiszen a ragadozó hangyafajok nagy mennyiségű kártékony rovart pusztítanak el. Ezzel szemben a kertekben már komolyabb problémát is tudnak okozni a növényeink között - olvasható a HelloVidék oldalán. Ugyanez a helyzet a lakásban is, ahol, ha nem figyelünk kellőképp a tisztaságra, vagy netán ételmaradék kerül a padlóra, akkor pillanatok alatt megérkezhetnek a nemkívánatos vendégek. A hangyák higiéniai szempontból kifejezetten veszélyesek lehetnek, mivel testükön különböző baktériumok tenyésznek, ezekkel élelmiszereinket is megfertőzhetik.

EZ IS ÉRDEKELHET

A legtöbb embernek első megoldásként a különböző hangyairtó vegyszerek jutnak eszébe, ám akiknek házi kedvencei vannak, azoknak érdemes inkább más megoldást keresnie legfőképp azért, hogy a háziállataink még véletlenül se kerüljenek kapcsolatba ezekkel a szerekkel. De vajon melyek azok az egyszerű praktikák, amelyekkel felvehetjük a harcot a betolakodók ellen?

Illóolajok: A hangyák kerülik az erős illatokat, legyen szó fahéjról, vagy citromreszelékekről is. A hangyák ellen készíthetünk házilag ecetes pray-t is, amellyel lefújhatjuk a betolakodókat. Jó választás lehet még menta, teafa, levendula is, de még a zsája.

Só: A só hihetetlenül sokoldalú tulajdonságokkal bír, nemcsak, hogy jó ételízesítő, de még télen is nagyon hasznos a jeges utakkal szemben. Ugyanúgy jó megoldás lehet a hangyák elleni védekezésben is. Ha felbukkannak a hangyák otthununkban jó megoldás lehet sót önteni arra az ösvényre, ahonnan jöttek.

Citrom: A citrom hasonlóan az ecethez is nagyon hasznos, már csak azért is mert a csótányok elleni védekezéshez is jó választás. Ha erre a megoldásra adnánk a fejünket, akkor először is citromlével kell átmosni a kritikus területet. Jó megoldás lehet még, ha a citromhéjat is felhasználjuk, és a sarkokba helyezzük, mivel így egy darabig távol tudjuk tartani hangyákat.

Fokhagyma: Ha hihetünk a legendáknak, akkor a fokhagyma nemcsak a vámpírokat tarthatja távol, hanem az ízeltlábuakat is, mivel ha megérzik a fokhagyma illatát azonnal tisztes távolságba menekülnek. Először is bontsuk meg a fokhagymát, és hasonlóan a citromhoz érdemes a lakásunk, vagy házunk egyes sarkaiba elhelyezni. A vegyszerekhez hasonlóan azonban ennek a megoldásnak is megvan a saját maga hátránya. A fokhagymának megvan ugyanis az a kellemetlen illata, ami sokak számára kellemetlen lehet.

Borsmenta: A menta illata nagyon hamar menekülésre késztetheti a kis ízeltlábúakat. A szárított mentalevél darabkákkal is ugyanazt a hatást érhetjük el, de ha cserépben mentát nevelünk a teraszon vagy az ablakban, jó eséllyel arra a helyre nem mennek többet a hangyák.

Peszticidek: A kémiai növényvédő szerek alkalmazásának célja a növények, termények védelme és a kártevőkkel szembeni védelem. Ezek olyan anyagok és keverékeik, melyek alkalmazásának a célja a növények, termények védelme, és a károsító élőlények távol tartása. Felhasználásuk szerint megkülönböztetünk herbicideket (gyomirtó szer), fungicideket (gombaölő szer), inszekticideket (rovarölő szer). Ugyanakkor rendkívül veszélyes vegyszerről van szó, ezért mielőtt elkezdjük használni nagyon pontosan olvassuk el a használati útmutatóban foglaltakat, és semmi esetre se engedjük közel házi kedvencünket, gyerekeinket, de más családtagjainkat se a lefújt zónához. Amikor a hangyák elfogyasztják a méreganyaggal átitatott csalit, visszamennek a fészkükbe, ahol megetetik a többi társukat is.

Egy-két nap elteltével azonban amikor a toxin eléri már a halálos koncentrációját, akkor pillanatok alatt összeomlanak ezek a hangyatelepek. A familyhandymannek nyilatkozó szakértő szerint bár ezek a szerek nem veszélyesek az emberre, és a házi kedvenceinkre érdemes szigorúan betartani pontról-pontra az utasításokat, ha lehet kerüljük a bőrrel való érintkezést, és még véletlenül se lélegezzük be.

Borsos ára van a rovarirtásnak

Manapság nem mindenkinek van ideje arra, hogy saját maga űzze ki a nemkívánatos rovarokat a házából. Szerencsére mostanra már számos hazai rovarirtó vállalkozás közül lehet választani, ugyanakkor az is igaz, hogy ezeknél sok esetben mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. A díjszabás ára függhet a terület nagyságától, a fertőzöttség mértékétől, az irtásra váró terület távolságától és számítanak a környezeti tényezők is.

A HelloVidék több olyan rovartírtó szolgáltatást nyújtó vállalkozást talált, amelyek különböző területeken, és különböző rovarok esetében nyújthatnak kapaszkodót. Az ilyen vállalkozások díjszabásai ugyanakkor nem olcsók, ezen cégek közül az egyik például négyzetméteralapú díjszabás alapján tűnteti fel a rovarirtás teljes árait. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például egy 50-59 négyzetméteres lakás esetében a hangyaírtás 16.500 forintba kerül. Ha viszont már egy 180-209 négyzetméteres házról van szó, akkor már mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk, ez esetben ugyanis 26.600 forintot kell fizetnünk.

Egy másik cégnél is hasonló árakkal lehet találkozni. Bár budapesti székhelyű vállalatról van szó, az egész országra kiterjedően vállalnak rovarírtást. Mint írják, a komplett díj a permetezést is tartalmazza, valamint azt is hozzáteszik, hogy kizárólag engedélyköteles, az adott kártevőre alkalmazható Magyarországon és az Európai Unióban engedélyezett irtószereket használnak. Ami az egyes árakat illeti, itt is különböző díjszabásokkal kell számolnunk, attól függően, hogy mekkora lakással, vagy házzal rendelkezünk: 0-40 négyzetméterél 15 ezer forintot, 41-80 négyzetméternél 18 ezer forintot, 81-100 négyzetméter esetén pedig 20 ezer forintot kell kifizetni a rovarirtásért.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?