Ezek a trükkök tényleg működnek: ennyire egyszerű a csigák elleni védekezés

Ezek a trükkök tényleg működnek: ennyire egyszerű a csigák elleni védekezés

agrarszektor.hu
A meztelen csigák szinte minden évben borsot törnek a kertészek orra alá, képesek ugyanis nagyon rövid idő alatt akár az egész veteményest kiírtani. Nem reménytelen azonban a helyzet, hiszen rengeteg olyan házi praktika létezik, amellyel távol tarthatjuk a csúszómászókat a növényeinktől, ráadásul ezekkel a trükkökkel költséghatékonyan megúszhatjuk a védekezést. Összegyűjtöttük azokat a módszereket, amelyeket a leggyakrabban alkalmaznak a kertészek a csigák ellen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kertek talán egyik legnagyobb ellenségei a meztelen csigák, amelyek nagyon rövid idő alatt óriási károkat tudnak okozni a veteményesben. Ahány kertész, annyi szokás, így szinte mindenki más védekezési módszerre esküszik a csigák ellen, ezért összegyűjtöttük a legnépszerűbb és talán legsikeresebb házi praktikákat, amelyekkel távol tarthatjuk a nem kívánatos csúszómászókat a kertünktől.

A sörcsapda talán az egyik leggyakrabban használt módszer: edénybe öntünk egy kis sört, amelyet kicsit beásunk a földbe, és a csigák vonulási útjába rakjuk. Ez odacsalogatja őket, belemásznak, és elpusztulnak. Néhány kertész szerint ugyanez a módszer cukros élesztővel is tökéletesen működik. Mások szerint, ha vasport szórunk a csigák vonulási útjára, és abból a nedvesség miatt rozsda lesz, akkor a csigák szintén elkerülik majd növényeinket. Meglepő, de van olyan kertész akinél a zabkorpa vált be, ha ugyanis azt megeszik a csigák, akkor megdagad bennük, amelyek így végül kiszáradnak, és elpusztulnak. Sokan a tojáshéj mellett teszik le a voksukat, érdemes ugyanis összeaprított tojáshéjat szórni a csigák vonulás útjára, illetve a növények köré, ez ugyanis megsebzi az állatokat, amelyek így távol maradnak majd a veteményesünktől.

A legfárasztóbb, viszont talán az egyik leghatékonyabb módszer az, ha kézzel szedjük össze a csigákat a hajnali vagy az éjszakai órákban. Ha forró vízbe tesszük őket, akkor azonnal elpusztulnak. 

Ugyanakkor mi a legtöbb kertben bevált, és szinte minden kertész szerint ez az egyetlen 100 százalékos védekezési módszer a csigák ellen, az az indiai futókacsa. Ennek a kacsának ugyanis az egyik kedvenc tápláléka a csiga, és szinte porszívóként működik a veteményesben. 

Ha növényvédő szerrel szeretnénk távol tartani a csigákat a növényeinktől és a kertünktől, akkor is van néhány lehetőségünk. A meztelen csigák ellen használhatunk különböző metaldehid hatóanyag-tartalmú csigaölő szereket, magnézium-szilikát hidrát hatóanyag-tartalmú csigatávoltartót és Phasmarhabditis hermaphrodita, Steinernema feltiae (EN05) hatóanyag-tartalmú parazita fonálférgeket is.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?