Ezek a növények a hideg szobákban is garantáltan jól érzik magukat: itt a lista

Ezek a növények a hideg szobákban is garantáltan jól érzik magukat: itt a lista

agrarszektor.hu
A legtöbb lakásban vannak hűvösebb, hidegebb részek, ahova sokan nem igazán mernek növényeket rakni. Felesleges azonban ódzkodni ezektől a területektől, hiszen akadnak olyan fűszernövények, gyökérzöldségek, sőt még gyümölcsök is, amelyek jól bírják a fűtetlen szobákat, de akár a külső ablakpárkányon is tarthatjuk őket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az úgynevezett hűvös zónák közé tartoznak a hűvös (fűtetlen) déli fekvésű szobák, illetve a külső ablakpárkányok - írja Konyhakert a lakásban című könyvében Zia Allaway. A rovarbeporzású növényeket termeszthetjük a külső ablakpárkányon, ahol a rovarok továbbra is elérik őket; az eredetileg mediterrán vidékről származó vagy a hűvös télhez szokott növényeknek pedig alacsony hőmérsékletre van szükségük az évnek ebben a szakában ahhoz, hogy a következő nyáron termést hozzanak. 

Hűvös (fűtetlen) déli fekvésű szoba

Ebben a zónában egész évben termeszthetünk epret, bizonyos fűszernövényeket, valamint levél- és gyökérzöldségeket. A legtöbb gyümölcsfa, így a füge, a citrusfélék, az őszibarack és a nektarin télen alacsonyabb hőmérsékletet kívánnak a következő évi termés érdekében. Télire ezért vigyük őket a meleg, fűtött szobából hidegebb környezetbe, hogy biztosítsuk a következő évi termést.

Megfelelő növények: a legtöbb fűszernövény, a levélzöldségek, a gyökérzöldségek és a télálló gyümölcsök.

A déli fekvésű bejárati ajtón átszűrődő napfény elegendő a gyökér- és levélzöldségeknek, valamint a hidegtűrő fűszernövényeknek és gyümölcsfáknak. A hűvös, de napos bejárat remek hely a gyümölcstermő növények átteleltetésére. A répafélék kiválóan megélnek a fűtetlen, mégis napos bejárati folyosó közepén. 

Külső ablakpárkány

Kertészkedésre hasznos kinti terület például az ablakpárkány; itt általában a rovarbeporzású növények érzik jól magukat. A levegőmozgás a gombás betegségek ellen is véd. A "gyümölcsöt hozó" növényeket, így a paradicsomot, a paprikát, az egérdinnyét csak a tavaszi fagyveszély elmúltával tegyük ki. 

Megfelelő növények: a legtöbb fűszernövény és ehető virág, a gyökérzöldségek, a determinált paradicsom, a csilikpaprika, a paprika, az egérdinnye és a szamóca.

Mielőtt az ablakpárkányon kezdünk el növényeket termeszteni, ellenőrizzük, hogy elbírja-e a növények súlyát, és szereljünk fel fémkosarat vagy rácsot, nehogy a növényláda leessen. A fagyok elmúltával kitehetünk a kinti ablakpárkányra egy gerániummal és más érzékeny gyógynövénnyel, vagy paradicsommal és csilivel beültetett növényládát. Vagy tegyünk ki egész évben pompázó epret és fagytűrő gyógynövényeket, például rozmaringot és zsályát. A külső ablakpárkányon termeszthetünk levélzöldségeket: a magokat tavasszal vessük el, hogy nyár elején már szedhessük a leveleket. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?