Szuper ötlet csilipaprika-imádóknak: ezt ültessétek jalapeno helyett!

Szuper ötlet csilipaprika-imádóknak: ezt ültessétek jalapeno helyett!

agrarszektor.hu
Nagyon sok kertész évről évre megpróbálkozik valamilyen különlegesség termesztésével, és habár a jalapeno már egyre népszerűbb nemcsak a csilikedvelők körében, vannak más csípős paprikafajták is, amelyeket érdemes kipróbálni. Az egyik ilyen a serrano, amely habár jóval tüzesebb és erősebb, mint a jalapeno, az ültetése és a gondozása egyáltalán nem igényel speciális szaktudást.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A serrano Mexikó legnépszerűbb csípős paprikája, egy kicsi-közepes méretű chili paprika fajta tüzes és erősen ütős ízvilággal. Kinézetben hasonlít a jalapeno paprikához, de annál valamennyivel kisebb és fűszeresebb. Érdekesség, hogy míg a jalapeno a Scoville-skálán 2500-10000 közötti csípősségű, addig a serrano egy 10000-25000 közötti csípősségű paprika.

A paprikák, és így a serrano is előnyben részesítik a sok napfényt, emellett szeretik a jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt, ugyanakkor ha kertünk talaja nem ilyen, érdemes komposzttal javítani a minőségén. Ha korábban volt már paprika a kertben, javasolt minden évben más helyre ültetnünk a palántákat, a paprika ugyanis sokkal rosszabbul terem, ha több éven keresztül ugyanarra a helyre tesszük. Vigyázzunk, hogy a paprika ne kapjon túl sok nitrogént, mert ha túladagoljuk ezt a tápelemet, akkor a serrano az energiát a növény növekedésére fogja fordítani, és nem a termékenységre. Ha megoldható, akkor a palántákat felhős időben ültessük ki a kertbe, miután már biztosan nem várhatók odakint fagyok. Figyeljünk arra, hogy ültetés után alaposan öntözzük meg a palántákat. 

Hasznos tipp
Érdemes odafigyelnünk a megfelelő növénytársításra, a serrano ugyanis szereti, ha paradicsom, bazsalikom, sárgarépa, répa, fokhagyma, hagyma, retek, paszternák, petrezselyem, vagy más paprikafajták mellé ültetjük. Édeskömény és karalábé mellé ugyanakkor semmiképpen se tegyük. 
EZ IS ÉRDEKELHET

A serrano talaját érdemes havonta műtrágyázni, a termőföldet pedig minden tápanyag-utánpótlást követően alaposan beöntözni. Tartsuk észben, hogy a növekedési időszakban a serrano igényli a gyakori öntözést, azzal azonban sokkal többet használunk a növénynek, ha 3-4 naponta jó mélyen belocsoljuk, mintha mindennap csak minimális mennyiségű vizet kapna. Ha túl sok termést hoz a paprikánk, akkor könnyen meghajolhat a szára, ezért ilyenkor javasolt karót, vagy valamilyen támasztékot rakni a növényünk mellé. 

A serranót betakaríthatjuk a növekedés korai szakaszában is, amikor még éretlenek a termések, és zöldek vagy lilák, de a paprikaszüret legideálisabb időpontja akkor van, amikor a serranók vörös, sárga vagy narancssárga színűek, illetve, ha a termés kifejlett méretű, de még zöld színű. A betakarítást mindig kézzel végezzük, és ne rángassuk, vagy tépjük a serranókat, mert ezzel súlyos károkat okozhatunk a növényen, amivel veszélyeztethetjük a későbbi terméshozást.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?