Ezt a hibát sokan elkövetik télen: így védd az örökzöldeket a kemény fagytól

Ezt a hibát sokan elkövetik télen: így védd az örökzöldeket a kemény fagytól

agrarszektor.hu
Sokan túlságosan féltik a még cserépben lévő örökzöldeket a kemény mínuszoktól, és van akiben még az a kérdés is felmerül, hogy érdemes lenne a lakásban teleltetni őket. Ezzel azonban komoly károkat okozhatunk a növényeknek, felesleges ugyanis túlaggódni a dolgot, nyugodtan kint lehet őket hagyni a szabadban, mindössze arra kell figyelnünk, hogy az örökzöldek földje ne száradjon ki, és ha lehet, inkább tartsuk folyamatosan nedvesen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Magyarországon ültethető fenyők és lomblevelű örökzöldek zömmel jól telelnek, akár cserépben is a szabadban - írja a “Szeta - Japán növények és bio praktikák a termelőtől" Facebook oldal. Még a fiatal egyedek sem károsodnak normális teleken magától a hidegtől, sőt még a földlabda átfagyása sem végzetes számukra. Sokan mégis túlságosan aggódnak, amikor a kisméretű örökzöldek teleltetéséről van szó, és van akiben az is felmerül, hogy a lakásban tartja a növényeket a hideg hónapok alatt. Ezzel azonban komoly károkat okozhatunk az örökzöldeknek, hiszen hazánkban mind képes áttelelni a szabadban. 

Amire inkább érdemes odafigyelni, az a téli kiszáradás. Enyhébb időben mindig nézzük meg, nem száraz-e az örökzöldek földje, az érzékenyebb fajtákat pedig inkább tegyük félárnyékba a téli napsütés szárító hatása miatt (hiszen a fagyott földből ők sem tudnak vizet felvenni, ugyanakkor párologtatnak). A fontos tehát, hogy tartsuk nedvesen a növények földjét, ha ugyanis kiszáradnak, azzal többet árthatunk nekik, mint, ha télen kint hagyjuk őket a szabadban. Takarásként csak szellőző, könnyű anyagot (falevlél, esetleg fátyolfólia) használjunk, és semmiképpen se akarjuk ezeket az örökzöldeket a szoba melegébe vinni, mert ők inkább fázni szeretnek télen, mint sem izzadni. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?