Olcsó trükkök a talaj javítására: ezért éri meg komposztálni

agrarszektor.hu
A komposztálás során keletkező jó minőségű komposzt talajba juttatása a legősibb talajjavító módszer. Olcsó és hatékony kerti és háztartási hulladék újrahasznosítás, és nem utolsósorban, tápanyagokban gazdag szervesanyag-forrás a növényeink számára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

1. A komposztálás költséghatékony

A kertben és a háztartásban keletkezett szerves hulladék legolcsóbb és legegyszerűbb újrahasznosítási módszere a komposztálás - írja közleményében a Stihl. Minimális összegért tudunk saját magunk készíteni vagy vásárolni komposztálót, aminek ezután már csak az előnyeit élvezhetjük egyéb kiadások nélkül. A komposztáló a kert félárnyékos, eldugottabb helyére kerüljön.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

2. A komposzt fokozza a talaj élővilág aktivitását

A jó minőségű, érett komposztban több milliárd mikroorganizmus található, amelyek a talajba visszakerülve javítják annak minőségét, pótolják a hiányzó tápanyagokat. Az érett, kijuttatásra alkalmas komposzt barna színű, morzsalékos állagú. Illata az erdei talaj és a gombák illatához hasonló.

3. A komposzt tökéletes tápanyag-utánpótlást biztosít a növényeink számára

A komposzttal dúsított talajban sokkal szebben és egészségesebben fejlődnek a növények. Biotrágya lévén nem kell műtrágyákat alkalmaznunk a kertben. A komposztban számos olyan mikroorganizmus található, amely megvédi a növényeket a különféle kórokozóktól.

4. A komposzt nemcsak tápanyagokban gazdag, de rosttartalma is magas

Ennek köszönhetően remek a nedvességtartó képessége, így tökéletesen használható új növények telepítésekor, cserepes növények ültetésénél és magról vetett dísznövényeknél, zöldségeknél.

5. A komposztálóba kerülhet a levágott fű és a lehullott levelek is 

A kertben keletkezett szerves hulladék kezelése sokkal egyszerűbb, ha van egy komposztálónk. A fűnyírás során keletkező fűnyesedék, az apróra vágott gallyak, ágak, levelek mind a komposztálóba kerülhetnek. Ne tegyük azonban bele az úgynevezett gyümölcsmúmiákat, a gyümölcsfákon fennmaradt moníliás gyümölcsöket. Ha túl sok az ősszel lehullott levél a kertben, tegyük nagyméretű zsákokba, majd amikor már kisebbre tömörödött, mehet a komposztálóba.

6. A szerves háztartási hulladék is újrahasznosítható

Nemcsak a kertben keletkező növényi részek kerülhetnek a komposztálóba, a legtöbbi háztartási hulladékot a szemetes helyett inkább a komposztálóba dobjuk. Komposztálható a natúr papír, a zöldség- és gyümölcshulladék, a tojáshéj, a szálas tea. Ne kerüljön azonban a komposztálóba a fényes papírhulladék, a teafilter, a hal- és húsmaradék, a tejtermékek, a citrusfélék, és a háziállatok ürüléke sem.

7. Akár egy éven belül lesz komposztunk 

Minél apróbbra vágjuk a növényi részeket, annál gyorsabban megy végbe a komposztálás folyamata. Rengeteg időt spórolhatunk ha kerti aprítógépet használunk, amellyel egy szempillantás alatt értékes mulcs- vagy komposztanyaggá varázsolják mind a fás, mind a lágy szárú kerti hulladékot. A komposzt forgatása, keverése szintén gyorsítja a komposztálást, de ugyanígy jó szolgálatot tehetnek az olyan apró élőlények, mint a földigiliszták, százlábúak, ászkarákok. Mielőtt használnánk a kertben a komposztot, érdemes átszitálni, ezáltal a kártevő rovarok és azok lárvái, valamint a nagyobb növényi részek nem kerülnek vissza a talajba.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?