Így nevelj otthon saját citromfát: sokkal egyszerűbb, mint gondolnád

agrarszektor.hu
Habár a citromfa gondozása valóban bonyolult és jó néhány alapszabályt be kell tartanunk, ha egészséges növényt szeretnénk, mégis megéri vásárolnunk, hiszen nyáron a szabadban, télen pedig a lakásban is nevelhető. A meleg hónapokban nincs nehéz dolgunk, hiszen a mediterrán növény ilyenkor szereti az ország klímáját, a hideg beálltakor azonban komoly figyelmet kell arra fordítanunk, hogy megteremtsük a megfelelő körülményeket a lakásban a citromfa számára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Aki citromfa nevelésre adja a fejét, annak nem árt tudni, hogy habár lehet meglepő, de a mediterrán növény szereti Magyarország nyári időjárását, így a melegebb hónapokban egyszerű a dolgunk, hiszen a fát ilyenkor tarthatjuk a kertben, vagy a teraszon egy nagy dézsában. A nyáron szabadban nevelt citromfát azonban ősszel mindig vigyük bea lakásba. Ilyenkor figyelnünk kell arra, hogy megfelelő környezetet teremtsünk a növény számára: fontos, hogy világos, természetes fényben gazdag helyiségbe kerüljön, ahol viszonylag magas a páratartalom és a hőmérséklet körülbelül 10-12 fok. Ha télen túl meleg van, vagy száraz a levegő és nincs elég fény, akkor a citromfa lehullajtja az összes levelét.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Ha nem tudjuk megoldani, hogy elég hűvős helyet találjunk a citromfának a lakásban, akkor fűtött helyiségbe csak úgy kerüljön, ha elegendő fényt és páratartalmat tudunk biztosítani számára. Nagyon fontos, hogy a növényt egyenletes hőmérsékleten tartsuk, és legyen távol a fűtőtesttől. Tegyük a citromfát a lakás déli ablakához, és megfelelő mennyiségű párologtatóval teremtsünk párás környezetet számára.

A hideg beállta előtt már csak mérsékelten öntözzük a citromfát, így a csökkenő hőmérséklet hatására lassan nyugalomba vonul majd. Új hajtások ilyenkor már nem képződnek, a nyáriak pedig lassan beérnek, így ekkor kicsit vissza lehet metszeni az ágakat. A teleltetés során elég havonta egy kevés vízzel öntözni a növényt, ha ugyanis túl sok folyadékot kap, akkor könnyen megtámadhatja a gyökérgolyva. Február végén, március elején a hideg körülmények között teleltetett növény növekedni kezd, ezért ilyenkor kezdjük el fokozatosan fényhez és meleghez szoktatni a növényt. Ezekben a hónapokban már érdemes kéthetente tápoldatozni és öntözni a citromfát, és az első hajtásokat is visszametszhetjük, hogy nyárra sűrű, egészséges lombozatot kapunk. 

A citromot dugványozással jól szaporíthatjuk, amire a legkorábban a tavaszi időszakban kerítsünk sort: a nyugalomban lévő hajtásokról származó 2-3 leveles részeket gyökereztessük meg nedves földben. A növényt nyáron tegyük ki a szabadba, válasszunk neki egy nagyobb dézsát, és ültessük laza, jó minőségű virágföldbe. Soha ne használjunk kerti földet az ültetéshez, mert azzal könnyen megfertőzhetjük a citromfánkat, inkább kertészetben vásároljunk virágföldet. A citrom a déli fekvésű, napos helyeket preferálja, erre figyeljünk oda a növény elhelyezésekor. Ha már kiültettük a citromfát, akkor öntözzük rendszeresen, és soha ne hagyjuk kiszáradni a földjét, de vigyázzunk arra, hogy soha ne legyen alatta pangó víz. Nyáron hetente egyszer tápoldatozzuk speciális tápoldattal. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?