Elképesztő, ami a népszerű temetővirággal történik

agrarszektor.hu
Jelentősen megnőttek idén a krizantém termelők előállítási költségei a kritikus nyári meleg miatt. Többen emiatt a termesztést is abbahagyták, és a korábbi évekhez képest 10 százalékkal kevesebb dugványt vásároltak a termelők. A termelői árak az előző évekhez képest idén 10 százalékkal nőttek, ez a fogyasztói árakban ugyanakkor nem mutatkozik meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A halottak napi, mindenszenteki időszak legnépszerűbb virága a krizantém. Míg harminc évvel ezelőtt szinte csak a cserepes krizantémot vásárolta a magyar lakosság, az utóbbi években már 70 százalékban a vágott virág a kelendő, a mostani meleg időjárás miatt pedig még inkább az élővirágot választják a vásárlók. - írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Októberben és november elején az éves krizantémmennyiség 60 százalékát adják el a kereskedők.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

A nagyvirágú krizantémfajták iránt a legnagyobb a kereslet, 70 százalékban ezt vásárolják, de a - teniszlabda nagyságú - közép-nagy virágúak iránt is folyamatosan nő az igény. A nagyvirágúakból a becslések szerint 12-13 millió szál, a közepes-nagy virágúból 1,5-2 millió szál fogy. Míg korábban a fehér színű volt a "divat", manapság a zöld és a kétszínű (piros-fehér, napsárga-narancs, lila-rózsaszín stb.) a legkelendőbb. A napokban több mint húszmillió szál krizantém kerül a temetőkbe. 

A termelőkhöz idén a megszokottnál korábban, már október elejétől érkeztek a virágboltok érdeklődései. Sok helyen egyébként is jellemző a termelők és a kiskereskedők közvetlen kapcsolata, mivel nagy helyigényű és időre termesztett, a pultra folyamatosan kerülő termékről van szó - ahol fontos az áru fogyása szerinti gyors beszállítás.

Átlagosan az ültetéstől számítva 12 hét alatt lesz vágásra érett a növény, a virág a leszedését követően 3-6 hétig szép marad. Idén augusztus 15-e után az ideális éjszakai 8-10 és nappali 18-20 fok helyett 30 és 20 fokos hőmérséklet nehezítette a krizantémok fejlődését. Az alapvetően "rövidnappalos", azaz maximum 11 óra nappali jellegű időszakot bíró növényeket ez megzavarta, éjszakai bimbóképződésük lelassult, és hosszabb szárú, esetenként szabálytalan, így nem eladható virágok keletkeztek. A kritikus meleg miatt a megszokottnál is jobban kellett árnyékolni a növényeket, a szárnövekedés pedig magasabb tápanyagszükségletet is jelentett, öntözni is többet kellett. Ez jelentősen megnövelte az előállítási költségeket, sokan ezért abbahagyták a termesztést, amit az is mutat, hogy összességében a korábbi éveknél mintegy 10 százalékkal kevesebb dugványt vásároltak a termelők. A termesztők elmondásuk szerint valamelyest érvényesíteni tudták a költségnövekedést a termelői árakban, amik 10 százalékkal nőttek az előző évekhez képest. Ugyanakkor a fogyasztói árakban nem jelent meg domináns emelkedés.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?