Támadnak a csupasz csigák: így tartsd távol őket!

agrarszektor.hu
A legtöbb kertésznek évről-évre egyre komoly problémát okoznak a házikertben a meztelencsigák. Szinte minden dísznövényt kedvelnek, és általában a levelek megrágásával okozzák a legnagyobb károkat. A védekezés azonban egyre nehezebb ellenük, jelenleg ugyanis mindössze egyetlen hatóanyag engedélyezett Magyarországon a meztelencsigák elűzésére.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A meztelencsiga szinte az egyik legkellemetlenebb kártevő a házikertekben. Széles a tápnövényköre, szinte minden dísznövényt kedvel, kedvence pedig az árnyékliliom. Általában a leveleket rágja meg, főként a levéllemezt, kártételével pedig hamar látványos pusztulást okozhat a kertekben - tájékoztatta az agrárszektor.hu-t a anovenydoki.hu.

A kártevő a nedves, párás, csapadékos időjárást és körülményeket kedveli, ilyenkor ugyanis felgyorsulnak az életfolyamatai. A száraz, csapadék nélküli időszakban a meztelen csigák elbújnak a nyirkos helyekre, mint például a pince, ha azonban nagyobb mennyiségű csapadék hullik, de nincs tartósan hőmérséklet csökkenés, előmerészkednek, de nem nagy mértékben. Általában azokban a házikertekben fordulnak elő, ahol van rendszeres öntözés, és párás mikroklíma tud kialakulni. 

A legnagyobb problémát talán az okozza, hogy jelenleg Magyarországon kizárólag a metaldehid hatóanyag tartalmú növényvédő szerek engedélyezettek ellenük. Ennek akad olyan formája, amelyet kis kék granulátumok formájában kell kilyuttatni a földre, ezt vannak, akik méterenként szórják ki kisebb adagokban, de van olyan kertész is, aki a növényeket szórja körbe a granulátummal.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?