Kisokos a kertek legnépszerűbb dísznövényéhez

agrarszektor.hu
Úgy tűnik végre vége a fagyoknak, és egyre jobban melegszik majd az idő az elkövetkező napokban, ezért itt az ideje, hogy megvegyük és elültessük, vagy előhozzuk a pincéből az átteleltetett muskátlikat. A muskátli az egyik legnépszerűbb dísznövény a kertekben, ugyanis nem csak a gondozásuk, de a szaporításuk és a teleltetésük is nagyon egyszerű. Egészen nyár elejétől az őszi fagyokig folyamatosan virágzik, van azonban néhány dolog, amire érdemes odafigyelnünk a nevelése során, ezeket szedtük most össze.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Folyamatosan egyre enyhébb és melegebb lesz idő, reggel sem kell már fagyokra számítani, így nyugodtan elültethetjük a muskátlikat, és kirakhatjuk őket végleges helyükre. Érdemes azonban mindig figyelemmel kísérni az időjárás-előrejelzéseket, ha ugyanis mégis keményebb fagyokat mondanak, akkor semmiképpen se rakjuk ki a növényeket, mert könnyen megfagyhatnak. A muskátli az egyik leggyakoribb dísznövény a kertekben, egész nyáron virágzik, mégsem igényel sok figyelmet sem a nevelése, sem pedig a gondozása.


Amennyiben most vásárolunk muskátlit, érdemes szakboltban megvásárolni a palántát, és néhány napon belül el is ültetni azt. Nem árt beszereznünk speciális muskátliknak való földet sem, illetve nagyobb cserepeket vagy ládákat az ültetéshez. Sokan teleltetik a muskátlit és a hideg idő közeledtével lerakják őket a pincébe, vagy valamilyen hűvösebb helyre, ahol átvészelhetik a fagyokat. Ha a teleltetés sikeres volt, akkor eljött az ideje, hogy az átteleltetett növényeket is kiültessük. Ebben az esetben azonban a régi gyökereket, valamint az elszáradt leveleket mindig vágjuk vissza átültetés előtt, ettől lesz ugyanis később egészséges a muskátlink.

Az ültető edény szinte bármilyen anyagból készülhet, csak arra figyeljünk oda, hogy a felesleges eső vagy öntözővíz el tudjon szivárogni belőle, ezért mindig rakjunk alá alátétet.A muskátli ültetésekor mindig figyeljünk arra, hogy a földet ne tömörítsük le túlságosan a növény körül, fontos ugyanis, hogy elegendő levegőt kapjon a növény gyökere. Gondoskodjunk mindig tápoldat beszerzéséről is, a legcélszerűbb a vízben oldódó tápoldat használata, így ugyanis az öntözéssel egy időben megoldhatjuk a tápanyagok kijuttatását. Tápoldatozni az első két-három hónapban nem szükséges, ekkor még ugyanis a földben lévő tápanyagokat használja fel a növény. 


A muskátli leginkább a melegebb, napos területeket kedveli, nem szabad azonban olyan helyre sem tenni, ahol egész nap éri őt a napfény, mert könnyedén megéghet. Nyáron, amikor nagyon meleg van, naponta kétszer is meglocsolhatjuk a növényeket, fontos azonban, hogy ezt kora reggel és késő este tegyük. Figyeljünk arra, hogy a levelekre ne nagyon kerüljön víz, mert könnyen megéghetnek, és nyáron a tűző napsütésben se locsoljunk, mert a meleg földre kerülő víz kiégetheti a gyökereket is.

Megszokott dolog, hogy a muskátlihoz kísérőnövényt ültetünk. Ilyenkor mindössze arra kell figyelni, hgy a társnövény környezeti igényei megegyezzenek a muskátliéval. Választhatunk például fűszernövényeket kísérőnövénynek, mint a metélőhagyma, a borsfű, a majoranna, a kakukkfű vagy a bazsalikom, de egynyári virágpalántákkal is kísérletezhetünk.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?