Vége a fagyoknak? Eljött a zöldborsó ideje

agrarszektor.hu
Habár a zöldborsó nem melegigényes, és korán, már márciusban elvethető, az elmúlt hetek fagyos időjárása nem kedvezett neki. Fontos kérdés az is, hogy mennyire lehet megművelni a talajt, mennyire fagyos, vagy belvízzel borított, és elő tudjuk-e készíteni a vetésre. Ugyanakkor, ha még a fagyos időben elvetjük a borsót, könnyen megtámadhatják a gombás betegségek, nem szabad azonban túl későn sem vetnünk, mert a nyári melegben már nem terem kielégítően a zöldségünk.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A borsó vetésének ideje március, és mivel hidegtűrő növény, ezért a tavaszi vetések sorát vele szoktuk kezdeni. A fagyos időkben azonban kockázatos elvetni, a mag ugyanis elfeküdhet, és gombás betegségek támadhatják meg. Ilyenkor fontos szerepe lehet a gombaölőszerrel csávázott vetőmag használatának. A kifejtő borsók elvileg jobban bírják, ha hideg talajba vetik őket, így akár már március elején elvethetnénk őket, a fagyban azonban hamarabb vénülnek. Ezzel szemben a velőborsó vetésének csak most, március végén jött el az ideje, kérdés azonban, hogy mikor és mennyire lehet rámenni a gépekkel a talajra, és mennyire lehet azt előkészíteni a vetésre. Ugyanakkor ha az idő engedi, célszerű korán vetni a zöldborsót, mert a nyári melegben már nem hoz úgy termést, és a minősége sem lesz optimális.

A folyamatos zöldborsó-ellátás szakaszos vetéssel és különböző hosszúságú tenyészidővel rendelkező fajták vetésével oldható meg. Érdemes mindig a korai és középérésű borsókat legelőször elvetni. Ma már egyre kevesebben vállalkoznak a nagyobb hozamú, késői érésű fajták elvetésére, mivel a júliusben beérő fajták termesztési sikerét az időjárási kockázatok kétséhessé teszik. Belefuthatunk egy aszályos nyárba, de egy zivataros időjárásba is, amikor a lisztharmat és a rozsdás betegségek áldozatául esik az állomány. A korai vetésű borsónak az is az előnye, hogy utána a felszabadult ágyás másodvetésre - jélgsaláta vagy sörretek termesztésére,bimbóskel, karalábé, paprika- és paradicsompalánta kihelyzésére - is hasznosítható.

A borsó ültetésekor mindig olyan helyet válasszunk a növényeknek, amelyik viszonylag napos, meleg és jó a talaj vízelvezető képessége. A borsó nagy fényigényű növény, árnyékban nem fejlődik megfelelően. A nagy meleget és a vízhiányt azonban rosszul viseli, ezért erre mindig figyeljünk oda. A borsó mészigényes növény, ezért mindig olyan talajba ültessük, amely kellő mennyiségben tartalmaz meszet. A borsót a szabadföldbe vetjük, legalább 5-6 centiméter mélyre. Fontos a tőtávolság, nem szabad hagyni, hogy a tövek megfojtsák egymást, így az 5 centimétert érdemes meghagyni két tő között. A 10 ventiméter viszont már sok. Lehetővé kell tenni, hogy a borsónövények egymásnak támaszkodva idővel befedjék a talajt, ami egyrészt gátolja a gyomosodást, másrészt óvja a talaj víztartalmát.

A kikelt borsónövénykéket mindig kapáljuk meg, és távolítsuk el a gyomokat. A borsó futónövény, ezért fontos, hogy legyen mire támaszkodnia vagy felkapaszkodnia, ez lehet akár karó, vagy a karók között kifeszített madzagpár, de ha kerítés mellé vetjük, az is jó megoldás. A hüvelyek szedését akkor érdemes elkezdeni, amikor a borsószemek már elérték a megfelelő nagyságot, de még kellően zsengék. 

A borsó mivel hüvelyes növény, a gyökerén élő baktériumok segítségével gyűjti a nitrogént, ettől függetlenül azonban kora tavasszal érdemes nitrogénműtrágyát is kijuttatni a földbe. A borsó ugyanakkor a foszfort is meghálálja, a kedvező foszforellátás hatására ugyanis nagyobb szemtermésre számíthatunk, de serkentőleg hat a nitrogéngyűjtő baktériumok szaporodására is. Az elégtelen foszforellátottság azonban kedvezőtlenül hat a virágok és a termés kialakulására, foszforhiány hatására a növények kicsik és csökevényesek maradnak. Érdemes odafigyelni a megfelelő káliumellátásra is, a borsó kedvező káliumellátottsága ugyanis segíti a gyökérzet fejlődését, növeli a szár szilárdságát, és javítja a növény vízháztartását.

A fajtahasználatról elmondható, hogy még most is inkább a régi fajták a jellemzőek a kiskertekben. Töretlen népszerűségnek örvend a Rajnai törpe, a Kelvedon csodája, vagy akár a Zsuzsi. Számtalan új, többet termő, sokkal ellenállóbb fajta van ma már azonban a piacon, amelyeket érdemes kipróbálni a kiskertekben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?