Ez lenne a csemegekukorica-titok? Meglepő módszerrel növelnék meg a hozamokat

Ez lenne a csemegekukorica-titok? Meglepő módszerrel növelnék meg a hozamokat

agrarszektor.hu
2022-ben a magyar mezőgazdaságot is nagymértékben sújtotta a rendkívüli aszály. Az átlaghőmérséklet a nyári hónapokban emelkedett az előző évekhez képest, de nőtt a hőségnapok számának gyakorisága és az egymást követő hőségnapok száma is egyaránt. Ez a tendencia a jövőben várhatóan tartós lesz, ám ennek a kedvezőtlen folyamatnak a kezelésére lehetőséget kínál az öntözés. A jelen kihívásainak és a rendelkezésre álló technológia vívmányainak felhasználásával törekedni kell a precíziós öntözés adta lehetőségek kihasználására, melynek alapját a „Win-win technológia a healthy food csemegekukorica termesztésben” című projekt is képezi.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A „Win-win technológia a healthy food csemegekukorica termesztésben” című projekt fizikai megvalósítása 2021. év január 1-ével kezdődött el. Ennek lényege, hogy a harmonikus, egészséges táplálkozás olyan diverzifikált diétát igényel, amelyben a makro tápanyagok mellett életfontosságú, az emberi szervezet számára önállóan nem előállítható biokomponensek is megfelelő mennyiségben és összetételben szerepelnek. Azok a növények, amelyek speciális és esszenciális nanokomponenseket tartalmaznak, azok különleges helyet foglalnak el az emberi táplálkozásban (healthy food). Ezek közé tartoznak a látást támogató anyagok (lutein, zeaxantin), amelyek különböző növényi forrásokban, így a csemegekukoricában megtalálhatók - derült ki a Debreceni Egyetem közleményéből.

A projekt újdonság értéke az, hogy olyan, az üzemi gyakorlatban széleskörűen alkalmazható „win-win” technológiát dolgozzon ki, amelyben együtt lehet biztosítani a csemegekukorica nagy és biztonságos termését a speciális minőséggel (healthy food). A projekt olyan moduláris rendszerű, amely a résztvevők horizontális és vertikális együttműködésén alapul. A tudományos kutatás a Debreceni Egyetem MÉK Növénytudományi Intézet és az ÁOK Farmakológiai Intézet együttműködésében valósul meg. Ezek az eredmények kiegészülnek a szaktanácsadási tevékenységgel és a precíziós gazdálkodást folytató üzemekben kerülnek verifikálásra és gyakorlati megvalósításra.

Emellett olyan makroparcellás kísérletek kerülnek beállításra, amelyek a modern növénytermesztésben számos tényező egyidejű figyelembevételét valósítják meg az optimális terméshozam elérését. A növény tápanyagigényének folyamatosan változó körülmények között történő kiszolgálása során olyan jelentős termelési többlet potenciál képezhető, mely meghaladja a hagyományos gazdálkodásban rejlő tartalékokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03