Küszöbön a nagy áttörés? Óriási átalakulás jöhet az élelmiszeriparban

Küszöbön a nagy áttörés? Óriási átalakulás jöhet az élelmiszeriparban

agrarszektor.hu
Az automatizálás a mezőgazdaságban - ami jelentheti mezőgazdasági gépek vagy épp a mesterséges intelligencia használatát - fontos szerepet játszhat az élelmiszer-termelés hatékonyabbá és fentarthatóbbá tételében. Ezzel együtt azonban az egyenlőtlenségeket is növelheti, főleg, ha a kistermelők, fiatalok vagy a nők számára nem elérhető az alkalmazásuk.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az élelmezés és a mezőgazdaság helyezete 2022-ben kiadvány, melyet évről évre az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) készít, azt boncolgatja, hogy miként járulhat hozzá az automatizálás az agrár-élelmezési rendszerekben a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósításához és ezzel összefüggésben tanácsokat is ad a döntéshozóknak ezen potenciál kiaknázására és a hibák elkerülésére. Kezdve a bérelhető traktorokkal Ghánában vagy a tengeri rákok gépi tanulást és robotikát használó csomagolásával Mexikóban, jelentés 27 esettanulmány mentén mutat be példákat a világ számos pontjáról, melyek különböző szintű technológiákat használnak, a termelő méretének és jövedelmének megfelelően - írja a FAO.

EZ IS ÉRDEKELHET

Feltárja a technológiák alkalmazásának gyökerét és számos tényezőt is, melyek hátráltatják ezt, különösen a kistermelők esetében. Ezen elemzés alapján, a FAO jelentés számos szakpolitikai javaslatot is tesz, hogy a mezőgazdasági automatizálás révén befogadó, fenntartható és ellenálló agrár-élelmezési rendszerek jöjjenek létre. Továbbá a jelentés foglalkozik a legáltalánosabb aggállyal az automatizálás esetében - hogy a munkahelyek megszűnését okozza - megállapítva, hogy ezen félelem az eddigi tapasztalatok tükrében alaptalan. Általánosságban kijelenthető, hogy az automatizálás enyhíti a munkaerőhiányt és ellenállóbbá és hatékonyabbá teszi az agráriumot, illetve növeli a termék minőségét, az erőforrás-hatékonyságot, hozzájárul a megfelelő munkakörülményekhez és a környezeti fenntarthatósághoz - állítja a kiadvány.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi, a FAO-nál hiszünk abban, hogy a technológiai fejlődés és a termelékenység növelése nélkül nem lehet a több száz millió rászorulót felszabadítani a szegénység, éhezés és táplálkozási problémák béklyóiból. Ami a legfontosabb, hogy miként visszük véghez a folyamatot, nem pedig az, hogy megtörténik-e vagy sem. Gondoskodni kell róla, hogy az automatizálás úgy kerüljön bevezetésre, hogy az támogassa az inkluzivitást és a fenntarthatóságot

- írta a FAO főigazgatója, Csü Tong-jü.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?