Kiderült: ezen múlhat a koronavírus-járvány utáni élelmiszerbiztonság megteremtése

Kiderült: ezen múlhat a koronavírus-járvány utáni élelmiszerbiztonság megteremtése

agrarszektor.hu
Nem tűnik el az éhezés és az egyenlőtlenség a koronavírus világjárvány hatásaiból való felépülés után, amennyiben nem kerül több nő - éljen bárhol -, vezető és döntéshozó pozíciókba - hangsúlyozták ENSZ szervezetek vezetői a nemzetközi nőnap kapcsán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ehhez kapcsolódó virtuális rendezvény, melyet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), a Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap (IFAD) és a Világélelmezési Program (WFP) közösen jegyeznek, kiemeli a női gazdálkodók, vállalkozók és vezetők fontos szerepét a járvány utáni újjáépítésben, mellyel hozzájárulhatnak a szegénység felszámolásához, a termelékenység, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás javításához.

Csü Tong-jü, a FAO főigazgatója elmondta, hogy a világon élő 1,1 milliárd 18 év alatti lány válhat a történelem legnagyobb női vezető, vállalkozó generációjává, akik jobb jövőt biztosíthatnak az emberiségnek. Ennek ellenére a nők és lányok továbbra is strukturális akadályokba ütköznek, ami megakadályozza őket saját és környezetük teljes potenciáljának kiaknázásában, életkörülményeik javításában.

Pedig kulcsszerepük lehetne a COVID-19 járványra adott válaszban és kiemelten az agrár-mezőgazdasági rendszerek átalakításában. Együtt kell dolgoznunk ezen változások elindításához

- tette hozzá Csü Tong-jü.

Gilbert F. Houngbo, az IFAD elnöke arról beszélt, hogy alapvető fontosságú, hogy ne csupán több nő legyen a vezetők között, de legyenek meghallgatva és bevonva a járvány elleni válaszba és az újraépítésbe is. Befektetni a női vezetőkbe és bevonni őket a koronavírus utáni jövő építésébe elengedhetetlen ahhoz, hogy a nők szempontjai és szükségletei is érdemben érvényesüljenek és az emberiség jobb élelmezési rendszereket alakítson ki, ahol mindenki egyenlően jut tápláló ételekhez és megfelelő megélhetéshez, tette hozzá Gilbert F. Houngbo.

A nők és lányok teszik ki a világ lakosságának felét, ezért épp ideje, hogy ez a vezetői pozíciókban is tükröződjön, mondta el David Beasley, az Élelmezési Világprogram ügyvezető igazgatója. A szakember utalt arra is, hogy munkájuk során tapasztalják, hogy ahol a nők hozzáférése a tudáshoz, az erőforrásokhoz és a gazdasági lehetőségekhez javul, és szabadon dönthetnek, azon családokban, közösségekben és országokban az éhezés csökken és a táplálkozás minősége javul.

A női vezetők különösen fontosak a fejlődő országok vidéki térségeiben, hogy az ott élő 1,7 milliárd nő és lány érdekei ne legyenek figyelmen kívül hagyva. A Dél-Ázsiában és a szubszaharai Afrikában élő nők 60%-a a mezőgazdaságban dolgozik, ennek ellenére kevésbé férnek hozzá erőforrásokhoz és szolgáltatásokhoz - a földhöz, kölcsönhöz, tudáshoz, alapanyagokhoz és eszközökhöz. A földeken végzett munkán túl rájuk hárul a háztartás terhe, ami a járvány miatt meg is növekedett. Ezzel egyidőben a nőket érzékenyen érintették a járvány szociális és gazdasági hatásai, mint a megélhetés elvesztése és a jövedelemcsökkenés.

Biztosítani, hogy a nők hangja is érvényesüljön nem csupán egyenjogúsági kérdés. A női vezetők hozzájárulhatnak a termelőeszközök fölötti erősebb kontrollhoz, ezáltal növelve termelékenységüket és bevételeiket, javítva az élelmezésbiztonságot és elhelyezkedési esélyeiket.

Kutatások szerint, ha a női gazdálkodók a férfiakéval egyenlő szinten férnének hozzá a termelő erőforrásokhoz, a hozamok 20-30%-kal és a mezőgazdaság teljes kibocsátása 2,5-4%-kal is bővülhetne, melynek köszönhetően akár 150 millió ember is kiemelkedhetne az éhezésből.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?