Itt a nagy mezőgépgyártó újabb dobása: brutális traktort szabadítanának a földekre

Itt a nagy mezőgépgyártó újabb dobása: brutális traktort szabadítanának a földekre

agrarszektor.hu
Bemutatta a New Holland a kooperációs fejlesztéséből születő T4 Electric Power prototípusát, vagyis a legújabb, teljesen elektromos és autonóm vezérlésű kistraktorát. Az akár 120 lóerős villamos meghajtású erőgép, 2023 év vége felé kerülhet sorozatgyártásba.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

December 7-én került megrendezésre a CNH Industrial által Arizonában szervezett Tech Day, ahol a New Holland bemutatta a T4 Electric Power -t, a tisztán elektromos és autonóm traktor prototípusát, amely mostanra már csak egy lépésnyire van a sorozatgyártástól. A T4 Electric Power megszületéséhez a New Holland fejlesztői mellett, egy Chicago közelében található Burr Ridge nevű település K+F központja, egy olaszországi traktorgyár és a Monarch Tractor együttműködésére volt szükség. A kooperáció résztvevői köszül, a kaliforniai székhelyű Monarch Tractorral - amely egy kifejezetten a villamosításra és autonómiára koncentráló traktorgyár - a CNH Industrial (New Holland anyavállalata) több évre szóló kizárólagos licencszerződést is kötött az elektrifikációs technológiákra - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Dízel helyett elektronok

A T4 elektromotorjainak összteljesítménye elérheti a 120 lóerőt, 440 Nm nyomaték biztosítása mellett, mellyel maximálisan 40 km/h sebességet tud elérni. A CNH Industrial szerint az akkumulátorcsomag - melynek részleteit még nem hozták nyilvánosságra - üzemeltetési profiltól függően, akár egy munkanapra elegendő tárolókapacitással is rendelkezik. Különösen értékes adatnak tűnhet, miszerint gyorstöltő rendszerrel az akkumulátor már egy óra alatt is feltölthető. A teljesen elektromos és autonóm erőgép nem csak saját meghajtására hasznosítja az energiát, hanem képes egyfajta „generátorként” működve, külső munkaeszközök áramforrásaként is szolgálni. Érdekesség, hogy ehhez konnektor aljzatok találhatók meg a traktoron, amelyekbe így akár kézi elektromos szerszámok is csatlakoztathatók. Ez a funkció igen hasznosnak bizonyulhat olyankor, amikor a gazdaság egy bizonyos, távoleső pontján helyszíni javításra lenne szükség, de kiépített áramforrás nem érhető el. Munkagépek meghajtására az elektromos áram mellett, természetesen a hagyományos hidraulikus és TLT-s kimenetek is megtalálhatóak.

Autonóm képességgel felvértezve

Ha nem lenne elegendő az elektromos hajtás ténye, T4 Electric Power képes még teljesen autonóm módon is üzemelni. Ennek érdekében, a fülke tetejének négy pontjába, esztétikusan integrált érzékelők, kamerák és vezérlőegységek találhatóak. 360 fokos pásztázó rendszerrel, intelligens telemetrikával és automatikus kormányzással, a traktor már önálló döntéseket hozva képes az adott környezetben, akadályokat elkerülve végezni a kijelölt munkafolyamatot. A gyártó szerint meg lenne a lehetősége annak is, hogy a traktornak távolról, okostelefonon keresztül elindítva és az úgynevezett “kövess engem mód-ban” gesztus vezérelve történjen a működtetése. A gépkezelő úgy is tudná irányítani a traktor funkcióit, hogy kívül állva, kézmozdulatokkal adna jelzéseket, amit a szenzorok felismerve, parancsokra fordítanának le. Ilyen módon utasítható a traktor, hogy éppen milyen menetirányba váltson át, vagy például a munkaeszköz felhelyezésekor a hárompontos függesztőmű le-föl mozgatása hogyan történjen. Telefonos applikáción keresztül lehetőség van a traktor technikai paramétereit-, akkumulátor töltöttségét monitorozni, továbbá akár három gépet is egyszerre, flottában vezérelni.

EZ IS ÉRDEKELHET

 

90%-kal alacsonyabb zaj és üzemeltetési költségek, jobb vezetési tulajdonságok mellett

A gyártó szerint az elektromos traktor 90%-kal csendesebb, mint amit egy dízeltől megszokhattunk, ráadásul még az üzemeltetési költsége is jelentősen alacsonyabb lett. Elektromos hajtásnak köszönhetően a traktor különösen reszponzívvá vált, javult vezetési élmény, kisimult haladás és menetirányváltások jellemzik, mindemellett pedig a gép vibrációja is kisebb lett. Az optimalizált vezethetőségnek, fokozott komfortnak köszönhetően sokkal kényelmesebbek vele az olyan monoton munkafolyamatok, mint például a rakodás.

A T4 Electric Power megjelenése a sorozatgyártásban

A kereskedelmi gyártás várhatóan 2023 végén kezdődik, majd ezt követően szélesebb választék is elérhető lesz. Az elektromos traktor New Holland márkanév alatt fog először a piacra kerülni, később pedig ezt követi majd egy Case IH változat is. Színpalettán is történt frissítés, ugyanis az elektromos modell színében kissé eltérő lesz a megszokottól, amit a gyártó „tiszta kék szín” fantázia névvel illet. A hagyományos dízel traktoroktól továbbá meg fogja még különböztetni a világító emblémája és a hátsó lámpa LED izzói által kirajzolt márka logó.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?