Már idén Magyarországra jöhet a dán csodarobot: ettől mindenkinek leesik az álla

Már idén Magyarországra jöhet a dán csodarobot: ettől mindenkinek leesik az álla

agrarszektor.hu
A közép-kelet-európai piacok számára is elérhetővé válik a dán AgroIntelli mezőgazdasági robotja, a Robotti. A forgalmazásért egy 2022. január 1-jén létrehozott új cég, az evofarming Kft. lesz majd felelős, amely a magyar, a román és a szerb gazdák számára fogja biztosítani a mezőgazdasági robotokat, valamint más, precíziós eszközöket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az evofarming Kft. egy olyan cég, amelyet magyarországi mezőgazdasági gépeket értékesítő és gyártó cégek tulajdonosi és ügyvezetői csoportja hívott életre. A vállalkozás célja a magyarországi, romániai és szerbiai precíziós mezőgazdasági és robottechnikai piac kiszolgálása. Ezekben az országokban a fő hangsúly azonban az AgroIntelli robotjának a gazdaságokba és agráregyetemekre történő bevezetésén és telepítésén lesz. Az evofarming Kft. emellett helyi szolgáltatást és támogatást nyújt - írta meg a Future Farming.

Johann Ocken az evofarming Kft. egyik alapítója és tulajdonosa, egyben több magyarországi mezőgazdasági gépforgalmazó cég tulajdonosa vagy vezetője is. A szakember a precíziós gazdálkodási technológiában látja az egyik lehetséges megoldást a mezőgazdaságban tapasztalható munkaerőhiányra. A vállalatnak a Robotti az első terméke, amellyel a cég a magyar, román és szerb piacot fogja kiszolgálni. Johann Ocken elmondta, hogy már most is többféle mezőgazdasági gépet szállítanak a magyar piacra, de a jövőben is figyelni fogják a hagyományos mezőgazdasági gépek piacát. A robotika és az új technológia azonban kizárólag erre a területre koncentráló személyzetet igényel, ezért döntöttek az evofarming Kft. létrehozása mellett.

A hagyományos mezőgazdasági területen szerzett tapasztalatainkat felhasználva kínáljuk a robotot meglévő ügyfeleinknek: különböző méretű gazdálkodóknak, zöldségtermesztőknek és agráregyetemeknek. Modularitása révén a Robotti minden bizonnyal a megfelelő termék ennek a célcsoportnak, ezért fontos volt számunkra, hogy bekerüljön portfóliónkba

- tette hozzá Johann Ocken.

A szakember szerint a mezőgazdasági termékek előállításával szemben támasztott követelmények terén óriási változások várhatóak a következő évtizedben. Elmondása szerint ide kell például érteni a klímaváltozást, a környezetvédelmi követelményeket, a fogyasztói igények ökológiai termelés felé fordulását, az igényt a monoton munkavégzés elkerülésére, de a lista a végtelenségig folytatható. Johann Ocken ugyanakkor emlékeztetett, hogy néhány évvel ezelőtt az autóiparban elkezdődött egy olyan termelési forma kialakítása, amely lehetővé tette az összes munkalépés elvégzését ki a robotok.

Még ha 2022-ben is utópiának tűnik, a mezőgazdaságban a "hands free farming" már elkezdődött, és a következő években is nagyon gyorsan fejlődni fog

- jelentette ki Johann Ocken.

Az AgroIntelli vállalkozásáról, különös tekintettel a Robotti koncepciójáról korábban az Agrárszektor beszámolt. A cikk itt olvasható:

EZ IS ÉRDEKELHET

(A címlapkép az AgroIntelli, a cikkben szereplő videó pedig a Future Farming tulajdonát képzi.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?