Fekete gépszörnyet eresztenének a földekre az olaszok: így néz ki az új traktorcsoda

Fekete gépszörnyet eresztenének a földekre az olaszok: így néz ki az új traktorcsoda

agrarszektor.hu
Az olasz mezőgazdasági gépgyártó cég, a Dragone a 2021-es EIMA (International Agricultural and Gardening Machinery Exhibition - Mezőgazdasági és Kertészeti Gépek Nemzetközi Kiállítása) keretén belül mutatta be a legújabb termékét, ami nem más, mint teljesen autonóm robottraktor. A Dragone korábban leginkább csak fűnyírókat, aprítógépeket és permetezőgépeket gyártott, de most azt tervezik, hogy 2022-re már 200 egységet legyártanak a robotból.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Dragone a 2021. október 19-e és 23-a között Bolognában megrendezett EIMA során mutatta meg a nagyközönségnek a legújabb gépét, a Black Shire névre keresztelt robottraktort - írta meg a Future Farming. A hivatalosan R 3075-ös modellnek nevezett gépet egy 70 lóerős dízelmotor hajtja. A robottraktor nem rendelkezik külön teljesítményleadó tengellyel, helyette vastag tápkábelekkel lehet majd energiával ellátni a traktorra csatlakoztatott felszereléseket.

A Black Shire a gyártó ígérete szerint teljesen autonóm gép. Ha egy új táblához érkezik, a kezelője egy távirányítóval manuálisan is megtaníthatja neki, hogyan dolgozzon ott. Ezek után a traktor már önállóan is meg fogja találni az utat. A Dragone, amely korábban főleg fűnyírókat, aprítógépeket és permetezőgépeket gyártott, azért fejlesztette ki ezt a robottraktort, hogy a gyümölcsösökben és a szőlőbirtokokon segítse a gazdákat, de a Black Shire a cég közleménye szerint a szántóföldeken is helyt tud állni.

Az első tíz egység már gazdára is talált, a cél pedig az, hogy 2022-ig 200 robottraktort gyártsanak le - közölte Claudio Rapalino, a projekt vezetője. A szakember beszélt arról is, hogy a masszív, és mégis kompakt robot ára kevesebb, mint 200 ezer euró (71,86 millió forint). A Black Shire-t a Dragone hivatalosan novemberben fogja piacra dobni.

(Címlapkép forrása: Margriet Nijenhuis)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14