Megszólalt a szakértő: drágulás várható a mezőgazdasági gépek piacán

Megszólalt a szakértő: drágulás várható a mezőgazdasági gépek piacán

Töretlen a magyar gazdák gépvásárlási kedve, a tavaszi munkákra alkalmas traktorok a legnépszerűbbek, de folyamatosan nő az érdeklődés a nagyobb teljesítményű mezőgazdasági gépek iránt is - árulta el az Agrárszektornak Zahorán Zalán. A KITE Zrt. műszaki kereskedelmi vezérigazgató-helyettese hozzátette, hogy az utóbbi időben azt tapasztalták, hogy a a mezőgazdasági gépbeszerzések fókuszpontjai a pályázati kiírásokban szereplő támogatott gépek irányába tolódtak el. A szakember ugyanakkor attól tart, hogy komoly drágulás történhet a mezőgépek piacán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2020-as év váratlan kihívások elé állította a gépforgalmazói ágazatot, amelynek szereplői a helyzethez való gyors alkalmazkodással, a megfelelő óvintézkedések meghozatalával és következetes betartásával, valamint megfeszített munkával sikeresen túljutottak a veszélyes időszakon. Közben elkezdett határozottan kirajzolódni egy trend, amely szerint a magyar gazdák az egyre nagyobb és egyre többet tudó mezőgazdasági gépeket keresik. Erről Zahorán Zalán, a KITE Zrt. műszaki kereskedelmi vezérigazgató-helyettese számolt be az Agrárszektornak, idén tavasszal.

EZ IS ÉRDEKELHET

2021 első felét értékelve Zahorán Zalán kifejtette, hogy a tavalyi év terméseredményei, illetve a magas terményárak pozitív hatással voltak a gazdálkodók gépvásárlási kedvére. Egyre több partnerük használja ki az előrendelésben rejlő lehetőségeket, hiszen ott a jó árak mellett a gépek specifikációja is szabadon variálható. Arra a kérdésre, hogy hogyan érintették a céget a koronavírus-járvány harmadik hulláma kapcsán elrendelt korlátozások, a szakember elmondta, hogy a járványügyi intézkedések nem okoztak fennakadást a vállalat működésében. A KITE Zrt. a cégen belüli járványügyi intézkedéseit a nyár folyamán oldotta fel.

Az elmúlt hónapok legnépszerűbb, illetve legnagyobb példányszámban értékesített mezőgazdasági gépei továbbra is a traktorok voltak. Zahorán Zalán elárulta, hogy a magyar vásárlók elsősorban a tavaszi munkákra alkalmas 150 LE körüli 6 hengeres kategóriába tartozó gépeket keresték, illetve meglepő módon már tavasszal megjelent az érdeklődés a 250+ LE kategóriába tartozó gépekre is. De nagyobb darabszámot értékesítettek munkagépekből is, elsősorban magágyelőkészítőkből és kultivátorokból.

Annak kapcsán, hogy folytatódtak-e a korábbi trendek a mezőgazdasági gépbeszerzésekben, a KITE Zrt. műszaki kereskedelmi vezérigazgató-helyettese úgy vélte, ezek a trendek folytatódtak volna, azaz a mezőgazdasági ágazat szereplői a tervezett és normál elhasználódás ütemében hajtották volna végre a gépcseréket, bővítéseket. De a mezőgazdaság kiemelt támogatási projektjei olyan területeket mozgattak meg, ahol normál kereskedelmi körülmények mellett ilyen mértékű érdeklődés nem jelentkezik. A fókuszpontok ezen pályázati lehetőségek miatt eltolódtak a pályázatokban támogatott gépek irányába.

Zahorán Zalán szerint fel kell készülni arra, hogy a közeljövőben a mezőgazdasági gépek ára is emelkedni fog. Ahogy a szakember fogalmazott, az eddig megszokott, év eleji és egyszeri 4-6%-os áremeléssel szemben az idei évben is, de még 2022-ben is többszöri áremelés várható. A KITE Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese 2021 második felét illetően úgy látja, hogy azt a pályázatok fogják meghatározni. Amennyiben döntések születnek a tavasszal és nyáron indított programokban, abban az esetben a gazdálkodók döntései fel fognak gyorsulni és mindenki szeretné a beruházását elindítani és minél hamarabb lezárni.

(Címlapkép forrása: KITE Zrt.)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?