Csak semmi sallang: a mezőgazdasági robotok igáslovát fejlesztette ki egy brit startup

Csak semmi sallang: a mezőgazdasági robotok igáslovát fejlesztette ki egy brit startup

Olcsó, szinte bármilyen mezőgazdasági eszkösszel felszerelhető robotplatformot fejlesztett ki egy brit cég. A Robotiks Traction Unit (RTU) névre keresztelt gép gyártója azt reméli, hogy a találmány enyhíthet az ágazatban egyre nagyobb gondot jelentő munkaerőhiányon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mindössze 7 ezer fontba (alig több mint 2,8 millió forintba) kerülő RTU-t egy brit startup, a Robotriks fejlesztette ki. A robot a piacon található más termékek árának alig egytizedébe kerül, írta meg a FarmingUK. A 24 órás üzemidővel rendelkező akkumulátorokkal meghajtott RTU-t néhány óra alatt össze lehet szerelni, és a növények megfigyelésétől kezdve a betakarításig mindenféle munkára alkalmassá lehet tenni.

A mezőgazdasági robotok nagy népszerűségnek örvendenek a gazdák között, akik egyre nagyobb számban veszik igénybe a modern technológiák által kínált megoldásokat, hogy egyszerűbbé és hatékonyabbá tegyék a munkálatokat. Jake Shaw-Sutton, a Robotriks igazgatója elmondta, hogy az RTU megalkotásakor a fő céljuk az volt, hogy egy olyan rendszert fejlesszenek ki, amelyik egyszerre megfizethető és megbízható. Az egyik legnagyobb kihívás pedig, amelyre a gép válasz lehet, az a mezőgazdaságban tapasztalható munkaerőhiány.

Nem arról van szó, hogy el akarjuk venni az emberek munkáját. Épp ellenkezőleg, olyan pozíciókat akarunk betölteni, amikre jelenleg nincs elég ember

- mondta Jake Shaw-Sutton.

A szakember elmondta, hogy jó ideje már egyre kevesebb ember hajlandó kimenni a földekre, és zöldség- és gyümölcsbetakarítással, ezért automatizált megoldásra van szükség ezen feladatok elvégzéséhez. És persze ott vannak még a költségek is. Jake Shaw-Sutton szerint az általuk kifejlesztett robot már most kevesebbe kerül, mint minimálbéren foglalkoztatni egy emberi munkavállalót, ugyanis a robot többet képes dolgozni, és nincs szüksége se ételre, se alvásra. Ettől függetlenül a Robotriks megpróbálja tovább csökkenteni az RTU árát.

A Robotriks mindkét alapítója, Jake Shaw-Sutton és Khaian Marsh is egy gazdaságban nőtt fel, ezért magától értetődő volt számukra, hogy az RTU-t ilyen körülmények között teszteljék, és egyebek mellett a talaj tömörödését is vizsgálják a robottal. A robot két oldalára egy-egy apró, szenzorokkal megpakolt modult erősítettek, és amikor ezek a talajba nyomódnak, akkor azonnal rögzítik, mekkora erőhatásra volt szükség ehhez, valamint - ha már ott vannak - akkor a talaj nedvességtartalmának adatait is felveszik. Az adatok feldolgozását ott és akkor a robot végzi el.

Az RTU egy nagyméretű hajtott kerékből, felfüggesztésből és egy számítógépes rendszerből áll, amelyeket galvanizált csőváz tart össze, amelyre a gazdák felszerelhetik az eszközöket. Ezek lehetnek olyan megszokott elemek, mint például a vonóhorog, a talicska vagy a fűnyíró, de a talajszondákat, betakarító robotkarokat, vagy a környezetet felmérni képes sztereó képalkotó kamerarendszert és más hi-tech felszereléseket is lehet rögzíteni a vázra. Egyetlen felszerelés sem egyedi, mindegyik tömeggyártott, ami tovább csökkenti a költségeket. A kereket meghajtó kommutátor nélküli motor például egy elektromos bicikliből van.

A robot magassága és szélessége teljesen állítható, így a szűkebb ösvényekkel rendelkező és a magasabb növényeket termesztő gazdaságokban is használható

- jelentette ki Jake Shaw-Sutton.

A robotot távirányítóval is lehet működtetni, de képes az önálló munkavégzésre. A Robotriks igazgatója elmondta, hogy az irányítást igyekeznek olyan egyszerűre szabni, amennyire csak lehetséges. A robot irányítására három módszer fog a felhasználók rendelkezésére állni. Az első módszerrel a kezelő a távirányítóval vezeti a robotot a kívánt helyre, megjelöli azt a pontot, átmegy a következő helyszínre, megjelöl azt is, a végén pedig a robot önállóan fogja navigálni magát a felvett pontok által kirajzolt pályán. A második módszernél a kezelő egy online térképen jelöli ki azt a pontot, ahová aztán a gép elnavigálja magát. A harmadik, jelenleg még fejlesztés alatt álló módszernél a robot teljesen önállóan, drónok által megtámogatva közlekedne. Az RTU fedélzetén egy RTK-rendszer is helyt kapott, ami centiméteres pontosságú pozicionálást tesz lehetővé a műholdak segítségével, mondta el Jake Shaw-Sutton.

A szakember rámutatott, hogy a DJI drónjai ugyanilyen rendszert használnak, így az azokon levő kamerák madártávlatból mutatják meg a munkaterületet. A drón kamerája képes a multispektrális érzékelésre, látható és infravörös tartományban is lát. Így például az adott táblát zöldnek látja, a gyomfoltokat pedig sárgának. A drónok ezeket az adatokat juttatják el a robothoz, ami aztán oda tud menni a gyomnövényekhez, hogy ott a megfelelő kezelést alkalmazza.

A biztonságos működés érdekében a roboton vannak vészleállító és távoli megszakító funkciók is. Automata módban, amikor minden szenzor és kamera egyszerre működik, a robot azonnal megáll, amint túl közel kerül valami akadályhoz. Ugyancsak a biztonságot szolgálja az a funkció is, hogy a robot dolgoz fel minden beérkező adatot. Jake Shaw-Sutton ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a gazdák külön kérték, hogy csak ők férhessenek hozzá a robot adataihoz, azok ne kerüljenek fel semmiféle felhőbe.

Az RTU több száz kilogrammnyi terhet képes szállítani, és legfeljebb 16 km/h-s sebességre képes. Emellett vontatásra is alkalmas, valamint szinte bármiféle felszerelést lehet csatlakoztatni hozzá, ami páratlanul sokoldalúvá és költséghatékonnyá teszi. Noha a robot még csak a tesztelési fázisban van, a kutatók már hozzájuthatnak. A Robotriks azt reméli, hogy jövőre kereskedelmi forgalomba is hozhatják majd az RTU-t.

(Címlapkép forrása: Robotriks)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?